Euphorbia seguieriana bitkisinden hazırlanan özütlerin antibakteriyel etkilerinin incelenmesi
Investigation antibacterial activities of the extracts prepared from Euphorbia seguieriana
  1. Tez No: 184842
  2. Yazar: BAHAR TİRYAKİOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CAHİT AKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Euphorbia seguieriana, Euphorbiaceace, Disk DifüzyonTesti, Antibakteriyel Etki, İngenolI, Euphorbia seguieriana, Euphorbiaceace, Disc Diffusion Assay, Antibacterial effect, IngenolII
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZBu çalışmada, Çanakkale yöresinden toplanan Euphorbia seguierianabitkisinden çeşitli çözücülerle hazırlanan özütlerin, bakteri hücreleri üzerindekietkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Euphorbia seguieriana bitkisininmetanol özütü ve dört fraksiyonunun, Escherichia coli, Staphylococcus aureus,Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa bakteri hücreleri üzerindeki etkileriDisk Difüzyon Testi ile incelendi ve MIC/MBC değerleri belirlendi. Ayrıca metanolözütü ve dört fraksiyonu için nitel analiz işlemleri de uygulanarak bitkideki molekülgrupları belirlendi.Euphorbia seguieriana bitkisinin metanol özütünün ve metanol özütünündiklormetan ve butanol fraksiyonlarının, Staphylococcus aureus üzerinde antibakteriyeletkisinin olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn this study, Euphorbia seguieriana was collected from Çanakkale.Antibacterial activities of several axtracts have been studied. The effects of methanolextract and four fractions of E. seguieriana have been examined against Escherichiacoli, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa by discdiffusion assay. MIC/MBC values have been determined.It has been determined that, the methanol extract, the buthanol and thedichloromethane fractions of E. seguieriana have antibacterial effect on S. aureus.