Adana ili Sarıçam Deresi ıslahı çalışmasının peyzaj tasarım ve planlaması yönlerinden değerlendirilmesi
The overview and of the regulation of Sariçam Stream Adana in relation to it?s landscape design and planning
- Tez No: 184913
- Danışmanlar: PROF.DR. ERDOĞAN GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: River Improvement, Adana Saricam River, Landscape PlanningII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİADANA İLİ SARIÇAM DERESİ ISLAHI ÇALIŞMASININ PEYZAJTASARIM VE PLANLAMASI YÖNLERİNDEN DEĞERLENDİRİLMESİAsuman TOPRAKÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜPEYZAJ MİMARLIĞI ANABİLİM DALIDanışman : Prof. Dr. Erdoğan GÜLTEKİNYıl : 2006, Sayfa : 95Jüri : Prof. Dr. Erdoğan GÜLTEKİN: Doç. Dr. Süha BERBEROĞLU: Yard. Doç. Dr. Mustafa YEĞİNBu çalışmada, kenti tehdit eden taşkınların oluşmasının sebepleri ve olasıtahribatlarının belirlenmiş, bugüne kadar yapılan çalışmaların bir dökümanıçıkarılmıştır. Adana kent gelişim süresince Sarıçam Deresi üzerinde yapılan çeşitlikullanımların dereye olumsuz etkilerini ortaya koyulmuştur. Sürdürülebilir bir kentgelişimi sağlamak için kent dokusundaki açık ve yeşil alanlar arasında organikbağlantı kurulmuştur. Dereyle doğrudan ve dolaylı rekreasyon alanlarıgeliştirilmiştir. Bunu yaparken de halkın katılımını sağlanacak, kentin plansızyapılaşmalarını ve sel baskınlarını önleyecektir. Kırsal kesimlerde doğal bitkiörtüsünü kullanarak dere habitatını koruyacak bir peyzaj tasarım ve planlamasıoluşturmak amacıyla hazırlanmıştır.Anahtar kelimeler : Dere Islahı, Adana Sarıçam Deresi, Peyzaj PlanlamaI
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMASTER THESISTHE OVERVİEW AND OF THE REGULATION OF SARIÇAM STREAMADANA İN RELATİON TO IT?S LANDSCAPE DESİGN AND PLANNİNGAsuman TOPRAKÇUKUROVA UNIVERSITYGRADUATE SCHOOL OF NATUREL AND APPLIED SCIENCESDEPARTMENT OF LANDSCAPE ARCHITECTURESupervisor : Prof. Dr. Erdoğan GÜLTEKİNYear : 2006, Page : 95Jury : Prof. Dr. Erdoğan GÜLTEKİN: Prof. Dr. Mahmut ÇETİN: Doç. Dr. Süha BERBEROĞLUThis study examines the reasons of flooding in the city of Adana and thedamage that flooding might cause when and if it happens. It will also look into theresearches which have been done in this field to date. There are several objectivesthroughout this study. One of them is to prove the negative impacts of poorinfrastructure and drainage system of the city on Saricam river. The other one is tocreate an organic link between open and green spaces which is important to have agrowing and sustainable city. Ultimately, the aim is to prevent floodings andunauthorised constructions and use the natural flora surrounding the river whenlandscaping.