Çukurova'da sulanamayan koşullarda ayçiçeği (Helianthus annus l.) çeşitlerinin verim ve teknolojik özellikleri üzerinde bir araştırma
An investigation to determination for technological characters and yield criters of sunflower (Helianthus annus l.) cultivars in cukurova region in non irrigable condition
  1. Tez No: 184914
  2. Yazar: FATMA FUNDA MIZRAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEZER SİNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ayçiçeği Çeşitleri, Tohum verimi, Tabla Çapı, Ham YağVerimiI, Sunflower varities, Seed yield, Head Diameter, Crude Oil Yield.II
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİÇUKUROVA'DA SULANAMAYAN KOŞULLARDA AYÇİÇEĞİ (Helianthusannus L.) ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMAF. FUNDA MIZRAKÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALIDanışman : Yrd. Doç. Dr. Sezer SİNANYıl : 2006 Sayfa: 39Jüri : Yrd. Doç. Dr. Sezer SİNAN: Prof. Dr. Oktay GENÇER: Yrd. Doç. Dr. Abdulhabip ÖZELBu çalışma, Çukurova sulanamayan koşullarına uygun ayçiçeği çeşitlerininbelirlenmesi amacıyla, 2005 yılında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, TarımsalYapılar ve Sulama Bölümü Araştırma Alanında, tesadüf blokları deneme deseninegöre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Çalışmada farklı 10 adet ayçiçeği çeşidininbitki boyu, boğum sayısı, tabla çapı, tabladaki tohum sayısı, 1000 tohum ağırlığı,tohum verimi, ham yağ oranı, ham yağ verimi gibi özellikleri incelenmiştir.Çalışma sonucunda denemeye alınan ayçiçeği çeşitlerinin incelenenözellikleri arasında önemli düzeyde farklılıklar saptanmıştır. Elde edilen ortalamasonuçlara göre, en yüksek ham yağ verimi Koral (59.34 kg/da ) çeşidinden eldeedilmiş, bunu Sanbro (58.57 kg/da ) çeşidi izlemiştir. En düşük ham yağ verimi iseİsera (49.59 kg/da ) çeşidi olarak bulunmuştur. En yüksek tohum verimi Sanbro G3(174.6 kg/da ) çeşidinden elde edilmiş olup, bunu AS6310 (173.2) çeşidi izlemiştir.En düşük tohum verimi değeri ise XF 4826 (148.5 kg/da ) çeşidinde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMsc. THESISAN INVESTIGATION TO DETERMINATION FOR TECHNOLOGICALCHARACTERS AND YIELD CRITERS OF SUNFLOWER (Helianthus annusL.) CULTIVARS IN CUKUROVA REGION IN NON IRRIGABLECONDITIONF. FUNDA MIZRAKCUKUROVA UNIVERSITYINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESDEPARTMENT OF FİELD CROPSSupervisor : Assoc. Prof. Dr. Sezer SİNANYear : 2006 Page : 39Jury : Assoc. Prof. Dr. Sezer SİNAN: Prof. Dr. Oktay GENÇER: Assoc. Prof. Dr. Abdulhabip ÖZELThis Study was contucted to determine sunflowers cultivars grown inÇukurova region in University of Çukurova, in Department of farm structures andIrrigation experimental area. The experiment was carriedout as randomized completeblock design with three replication. İn this study ten sunflowers cultivars was used toassign plant height, node number, head diameter, seed number per head, 1000 seedweight, seed yield, percentage of crude oil and crude oil yield.The results of the experiment showed that there were significantlydifferences between sunflower varietes according to the awarage of oil yield.Thehighest oil yield was obtained from Koral variety (59.34 kg/da) and followingvariety was Sanbro (58.57 kg/da ). The lowest oil yield was obtained from İseravariety (49.59 kg/da). The Sanbro variety showed the highest seed yield (174.6 kg/da) and AS 6310 (173.2 kg/da) variety followed with as second variety. The lowestseed yield obtained from XF 4826 (148.5 kg/da)