Çukurova Üniversitesi yerleşke alanındaki yollarda kullanılan bitki türlerinin çevre niteliğini artırma yeteneklerinin belirlenmesi
Determination of increasing capasities the environment quality of plant species used in roadside in Çukurova University settlement area
- Tez No: 184916
- Danışmanlar: PROF.DR. ZERRİN SÖĞÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kurşun, kadmiyum, Cynodon dactylon, Nerium oleander, Pinus pinea.I, Lead, cadmium, Cynodon dactylon, Nerium oleander, Pinus pinea.I
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ YERLEŞKE ALANINDAKİ YOLLARDAKULLANILAN BİTKİ TÜRLERİNİN ÇEVRENİTELİĞİNİ ARTIRMA YETENEKLERİNİN BELİRLENMESİSema GÜLERÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜPEYZAJ MİMARLIĞI ANABİLİM DALIDanışman : Prof. Dr. Zerrin SÖĞÜTYıl : 2006, Sayfa: 97Jüri : Prof. Dr. Zerrin SÖĞÜT: Prof. Dr. K. Tuluhan YILMAZ: Prof. Dr. Mustafa GÖKBu araştırma Çukurova Üniversitesi yerleşke alanında farklı trafikyoğunluğundaki ana yollar üzerinde yürütülmüştür. Bu çalışmada amaç ulaşımdankaynaklanan kirliliğin toprak ve bitkiler üzerindeki olumsuz etkilerini ortayakoymak için, yerörtücü-çim, çalı ve ağaç olmak üzere değişik katmanları temsileden Cynodon dactylon (L.) Pers. (Bermuda çimi), Nerium oleander L. (Zakkum)ve Pinus pinea L. (Fıstık çamı) türlerinde kurşun (Pb) ve kadmiyum (Cd)birikimini belirlemek ve bu bitkilerin çevre kalitesini arttırma yönünden etkileriniortaya koymaktır. Çalışmada örnekler, trafiğin en yoğun olduğu Eylül ve Mayısaylarında alınmıştır. Örneklemede yol kenarından 0-10 m mesafe içinde yer alanbitkilerin yapraklarından ve toprağın 20-30 cm derinliğinden yararlanılmıştır. ICPkullanılarak yapılan analizlerde; toprakta en yüksek Pb (3944.3 ppb) ve Cd (22.2ppb) değerinin trafiğin en yoğun olduğu 1. alanda (978 araç/saat) ve mayısdöneminde olduğu, trafiğin azalmasına bağlı olarak örneklerde Pb ve Cdbirikiminin azaldığı, trafik yoğunluğu ile Pb ve Cd miktarları arasında pozitif birilişkinin bulunduğu ve her iki metalin de trafik kaynaklı olduğu belirlenmiştir.Cynodon dactylon L. (Pers.), Nerium oleander L. ve Pinus pinea L. türlerinde Pbbirikimi genel olarak trafik yoğunluğu ile paralel olarak artmıştır. Ancak Cdbirikimi ile trafik yoğunluğu arasında net bir ilişki elde edilememiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMASTER THESISDETERMINATION OF INCREASING CAPASITIES THEENVIRONMENT QUALITY OF PLANT SPECIES USEDIN ROADSIDE IN ÇUKUROVA UNIVERSITY SETTLEMENT AREASema GÜLERUNIVERSITY OF ÇUKUROVAINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESDEPARTMENT OF LANDSCAPE ARCHITECTURE: Prof. Dr. Zerrin SÖĞÜTSupervisor: 2006, Pages: 97Year: Prof. Dr. Zerrin SÖĞÜTJury: Prof. Dr. K. Tuluhan YILMAZ: Prof. Dr. Mustafa GÖKThis paper studies was conducted various traffic densities of main roads incampus of Cukurova University. The study aims to determine lead (Pb) andcadmium (Cd) accumulation in Cynodon dactylon (L.) Pers. (Bermudagrass),Nerium oleander L. (Oleander) and Pinus pinea L. (Stone pine) which representsvaried layers, such as creeping-grass, bushes, and trees for the purpose ofintroduction of negatory effects of pollution derived from vehicular traffic andincreasing effect of such plants in environment quality. The samples in the studyare observed throughout September and May, when the traffic is heaviest. Insampling of research the leaves of plants and specimen of soil in 20 to 30 cm ofdepth in range of 10 meters on both sides of main roads in campus are utilized. Inanalysis via ICP, it is concluded that the highest values of Pb (3944.3 ppb) and Cd(22.2 ppb) are measured in 1st sector during May where and when heavy trafficexist (978 vehicles per hour), and the Pb and Cd accumulation of samplesproportionally decreased with traffic, which is source of both type of metal.However, there is no conclusive evidence of correlation between Cd accumulationand vehicular traffic, the Pb accumulation in species of Cynodon dactylon (L.)(Pers.), Nerium oleander L. and Pinus pinea L. is observed to be proportionallyincreased with traffic.