Çukurova koşullarında farklı ekim sıklıklarında bakla çeşitlerinin tane verimi ve verimle ilgili özelliklere etkisi üzerinde bir araştırma
A research about the influence of bean species on yield and the characteristics about yield on different planting dates in çukurova region.
  1. Tez No: 184917
  2. Yazar: CÜNEYT KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. HASAN GÜLCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bean, Planting Influence, Species.II
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİÇUKUROVA KOŞULLARINDA FARKLI EKİM SIKLIKLARINDABAKLA ÇEŞİTLERİNİN TANE VERİMİ VE VERİMLE İLGİLİÖZELLİKLERE ETKİSİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMACüneyt KÖSEOĞLUÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALIDanışman : Prof. Dr. Hasan GÜLCANYıl : 2006 Sayfa : 40Jüri : Prof. Dr. Hasan GÜLCANProf. Dr. A.Emin ANLARSALYrd. Doç. Dr. Nafiz ÇELİKTAŞBu araştırmada Çukurova koşullarında farklı ekim sıklıklarının bazı bakla(Vicia faba L.) çeşitlerinde verim ve verim ile ilgili etkisi saptanmıştır. Taneverimleri çeşitlere göre 243.5-344.2 kg/da , ekim sıklıklarına göre 270.8-372.9kg/da arasında değişmiştir. En yüksek tane verimi Seher çeşidinden elde edilmiştir.Ekim sıklıkları dikkate alındığında 5cm ve 10cm sıra üzerinde elde edilen taneverimleri 15cm sıra üzerine göre önemli düzeyde yüksek bulunmuştur. Bölgemizdeyapılan bu çalışma sonucunda üreticilerimizin daha iyi bir üretim ve verim almalarıaçısından bitki aralığının 5cm ve 10cm olarak tavsiye edilmesi uygun bulunmuştur.Anahtar Kelimeler : Bakla, Ekim Sıklığı, Çeşit.I
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMsc THESISA RESEARCH ABOUT THE INFLUENCE OF BEAN SPECIES ONYIELD AND THE CHARACTERISTICS ABOUT YIELD ONDIFFERENT PLANTING DATES IN ÇUKUROVA REGIONCüneyt KÖSEOĞLUDEPARTMENT OF FIELD CROPSINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisior : Prof. Dr. Hasan GÜLCANYear : 2006, Pages : 40Jury : Prof. Dr. Hasan GÜLCANProf. Dr. A. Emin ANLARSALAsist. Prof. Nafiz ÇELİKTAŞThis research was conducted to determine the different row spaces on somefaba bean species and the yield of faba bean species in the Çukurova region. Grainyields changed among 243.5-344.2 kg/da according to species and 270.8-372.9 kg/daaccording row spaces. The highest grain yield was obtained from the species ofSeher. When the row space was considered, grain yields obtained from 5 cm-10cm are considerably higher than 15 cm. According to this study conducted in ourregion, 5 cm-10 cm of row space is recommended for getting better production andyield.