Bağcılar Burhan (Tarsus-Mersin) kireçtaşlarının hammadde özelliklerinin araştırılması
Investigation of the limestone usage as the raw materials in Bağcılar - Burhan ( Tarsus- Mersin ) area
- Tez No: 184922
- Danışmanlar: PROF.DR. FİKRET İŞLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kireçtaşı, Sondaj, Çimento, RezervI, Limestone, Drilling, Cement, ReserveII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİBAĞCILAR-BURHAN (TARSUS İÇEL) KİREÇTAŞLARININHAMMADDE ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASIİlhan BULDUÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜJEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman : Prof.Dr. Fikret İŞLERYıl : 2006, Sayfa: 24Jüri : Prof.Dr. Fikret İŞLERDoç.Dr. Ergül YAŞARYrd.Doç.Dr. Mustafa AKYILDIZ.Kireçtaşları çimento endüstrisinde hammadde olarak kullanılmaktadır. Buçalışmada Bağcılar-Burhan (Tarsus-Mersin) beldeleri arasındaki yüzeyleyenkarbonatlı birimlerin çimento hammaddesi olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır.İlk olarak alanının 1 / 10 000 ölçekli detay jeolojik haritası ve ayrıca derinliğe bağlıolarak birimlerin değişimi 18 adet toplam 505 m sondaj verisi ile değerlendirilmiştir.Bölgedeki karbonatlı kayaçların yapılan kimyasal analiz sonuçlarına göre bölgedeçimento sektöründe kullanmaya uygun 2,15 milyon ton rezerv tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISINVESTIGATION OF THE LIMESTONE USAGE AS THE RAWMATERIALS IN BAĞCILAR - BURHAN (TARSUS-MERSIN) AREAİlhan BULDUDEPARTMENT OF GEOLOGICALY ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Prof.Dr. Fikret İŞLERYear: 2006, Pages: 24: Prof.Dr. Fikret İŞLERJuryAssoc. Prof.Dr. Ergül YAŞAR.Assist. Prof.Dr. Mustafa AKYILDIZThe carbonate rocks constitutes the higher portion of the raw material in cementindustry. In this study, the usage as a cement limestone raw materials of Bağcılarand Burhan ( Tarsus-Mersin) regions were investigated, to be used as raw materialin the cement industry. First of all the 1:10000 scale detail geological map of theregion was prepared. Then, the thicknesses and the underground variation of theunits were investigated by 18 boreholes with total depth of 505m. According to thechemical analysis, 2.15 million tonnes of appropriate reserve was determined to beused in cement industry.