The FDTD solution of plane wave scattering problem from an infinite length nonhomogeneous cylinder
Homojen olmayan sonsuz uzunlukdaki bir silindirden düzlemsel dalganın saçılımının FDTD çözümü
- Tez No: 184934
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TURGUT İKİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: FDTD, Numerik, Silindir, Saçılma, IIPDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com, FDTD, Numeric, Cylinder, ScatteringIPDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİHOMOJEN OLMAYAN SONSUZ UZUNLUKDAKİ BİR SİLİNDİRDENDÜZLEMSEL DALGANIN SAÇILIMININ FDTD ÇÖZÜMÜDuygu ÇAKIRÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜELEKTRİK-ELEKTRONİK ANABİLİM DALI: Doç.Dr. Turgut İKİZ IDanışman GXYıl 2006, Sayfa 66: Doç. Dr. Turgut İKİZJüriProf. Dr. Victor PROGREBNYAKYrd. Doç. Dr. Faruk KARADAĞSilindirden saçılma problemi kanonik bir problemdir. Kanonik yapılardansaçılma daha karmaşık geometrilere sahip nesnelerden saçılma problemlerininmodellenmesinde kullanılabilir. Bu çalışmada kanonik yapı olarak homojen olmayansonsuz uzunlukta bir silindir, kaynak olarak da düzlemsel dalga seçilmiştir.Problemin çözümü sayısal bir yöntem olan Zaman Alanında Sonlu Farklar Yöntemi(FDTD) kullanılarak yapılmıştır. Seçilen silindir için belirlenecek uzayda saçılanalan hesaplandıktan sonra, bu uzay dışında olan ifadelerin elde edilmesi içinmükemmel uyumlu tabaka (PML) sınır koşulu olarak kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISTHE FDTD SOLUTION OF PLANE WAVE SCATTERING PROBLEMFROM AN INFINITE LENGTH NONHOMOGENEOUS CYLINDERDuygu ÇAKIRDEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Assoc. Prof. Dr. Turgut İKİZRICLLA: Year 2006, Pages 66: Assoc. Prof. Dr.Doç. Dr. Turgut İKİZJuryProf. Dr. Victor PROGREBNYAKAsst. Prof. Dr. Faruk KARADAĞScattering problem from a cylinder is a canonical problem. Scattering fromthe canonical structures can be used for the modeling of scattering from much morecomplex geometries. In this work, an infinite length inhomogeneous cylinder isselected as the canonical structure and plane wave is assumed as the source. Thesolution of the problem was accomplished by using a numerical method called FiniteDifference Time Domain (FDTD). After evaluating the scattered field in the spacewhich is designated for the selected cylindrical structure, the perfect matched layer(PML) boundary condition was used for obtaining the field expressions outside thisspace.