Bresenham çizgi algoritması ile üç eksenli kartezyen robot tasarımı ve uygulaması
Design and application of 3-axes cartesian robot with Bresenham?s line algorithm
  1. Tez No: 336969
  2. Yazar: RAMAZAN KURŞUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR FİDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kartezyen robot, Step motor, C++ Builder 6, ATMEL, Step motor kontrolü, Bresenham Çizgi Algoritması, Cartesian robot, Step motor, C++ Builder 6, ATMEL, Control of step motor, Bresenham?s Line Algorithm
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada üç eksende hareket edebilen kartezyen bir robotun mekanik aksamı dışında kalan, elektronik kontrol devresi ve ara yüz programı gerçekleştirilmiş ve uygulanmıştır. Elektronik kontrol kartında mikrodenetleyici olarak ATMEL seçilmiştir. Step motorlar için ULN2003 entegresi kullanılmıştır. Ara yüz programı ise Borland C++ Builder 6 ile yazılmıştır. Çalışmada mekanik aksamı hazır olan üç eksenli kartezyen bir robotun kontrol ünitesi yeniden tasarlanmış ve ara yüz programına uygun format geliştirilmiştir. Cihaz ile bilgisayar haberleşmesi Seri Port üzerinden gerçekleşmiştir. Ayrıca kontrol ünitesi üzerinden ISP ile mikrodenetleyici programlaması yapılmasına olanak sağlanmıştır. Cihazın kullanımı için gerekli hazırlıklar yapılmış ve uygulamasında 0.1mm hassasiyet ile çizimler gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, by developing an electronic control circuit and driver program of a cartesian robot that can move to three axes, out of mechanical part, a user?s interface program of the device has been performed and applied. ATMEL was chosen as microcontroller on electronic control card. For step motors, ULN2003 embedded computer system was used. Interface program was written with Borland C++ Builder 6. The driver format developed was used in the interface program. The format was based on vector graphic format. All geometrical shapes were made to draw in line with vector graphic format. However, functions specific to basic geometrical shapes were developed in user?s interface. With Teamviewer, toll desktop connecting program, the device was controlled and used via a different computer on the Internet. The communication between the device and the computer was obtained through Serial Port. Additionally, the programming of microcontroller could be performed with ISP through the control unit.Necessary preparations were carried out to use the device, and drawings were conducted with fudge factor of 0.1mm.