Çukurova bölgesinde yapay sulak alan teknolojisinin kırsal alanda kullanımının araştırılması
Research of the utilization of constructed wetland technology in rural areas of Çukurova region
- Tez No: 184962
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ZEYNEP ZAİMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapay sulak alanlar, kırsal alan, evsel atıksu arıtımıI, Constructed wetlands, rural areas, municipal wastewater treatmentII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Çukurova Bölgesinde kırsal alanda yapay sulak alanların evsel atıksularıarıtmadaki performansını incelemek amacıyla yapılan bu çalışmada doğal arıtımprojesi kapsamında Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünce pilot köy olarak seçilenYeniyayla Köyündeki evsel atıksu arıtım yapay sulak alanının Haziran 2005'tenAğustos 2005'e kadar olan yaz dönemindeki on haftalık dönem boyunca performansıizlenmiştir.Bekletme süresi yaklaşık iki gün olan sulak alandan haftalık olaraknumuneler alınmış ve giriş ve çıkış suyu için BOİ, KOİ, AKM, pH ve EC analizleriyapılmıştır. Bu süre boyunca mevsimsel olarak sıcaklık, nem ve yağış parametreleriizlenmiştir. Çalışma süresi içerisinde sulak alanın BOİ, KOİ ve AKM giderimlerinin%90 civarında olduğu gözlenmiştir. Ancak dönem dönem KOİ giderimperformansının %70'in altına düşmesinden dolayı KOİ giderimi deşarjstandartlarının üzerinde kalmıştır. Sulak alana atıksu foseptikten geldiği için oldukçadüşük AKM değerine sahiptir. Bu nedenle AKM giderim performansı olarak sulakalan çalışma süresi boyunca standartları sağlamıştır. Sistemde zaman zamantıkanmalar meydana gelse de bu tıkanıklıklar giderildikten sonra sistem normalçalışma kapasitesine dönmüştür.Dünyadaki diğer benzerleri gibi tasarlanan Yeniyayla Köyündeki sulak alanda gösterdiği performansla bu sistemlerin Çukurova Bölgesi için uygulanmasındaherhangi bir sakınca olmadığını kanıtlamıştır.
Özet (Çeviri)
This study with a view to examine the wastewater treatment performance ofconstructed wetlands in rural areas of Çukurova Region were conducted for tenweeks along during summer period from June 2005 to August 2005 to evaluateperformance of the municipal wastewater treatment constructed wetland inYeniyayla, which was selected as a pilot village for the ?Natural Treatment Project?by General Directorate of Rural Services.The system, which has approximately 2-day residence time sampled weeklyand BOD, COD, TSS, pH, EC analyses for both influent and effluent wereperformed. Seasonal temperature, humidity and precipitation parameters wereobserved throughout the study period. The results showed that the removal efficiencyof wetland was around 90% for BOD, COD and TSS. However, the wetland wasparticularly inefficient and did not maintain the legal requirements in certain periodswhen the removal efficiency of COD dropped below 70%. In order to the influent ofwetland was pre-treated by the septic tank has lower concentrations of TSS. Hence,the removal efficiency of TSS was high about maximum 94% and was at the level ofthe standards along the study period. However, the wetland congested in certainperiods because of the coarse-grained particles, the system exhibited normaloperation conditions after manual removal of congestion.The constructed wetland in Yeniyayla Village, which was designed as theother similar models in the world proved that there is no drawback to apply thissystems to Çukurova Region with its relatively high performance.