Damla yöntemi ile sulanan sırta dikim narenciye bahçesinde kök dağılımının belirlenmesi
Root distribution of drip irrigated orchard trees on bed
- Tez No: 184963
- Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT ÖZEKİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kök dağılımı, turunçgil, sırta dikim.I
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİDAMLA YÖNTEMİYLE SULANAN SIRTA DİKİM NARENCİYEBAHÇESİNDEKİ KÖK DAĞILIMININ BELİRLENMESİUğur KEKEÇÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTARIMSAL YAPILAR VE SULAMA ANABİLİM DALIProf.Dr. Bülent ÖZEKİCİDanışman:2006 Sayfa : 49Yıl :Prof.Dr. Bülent ÖZEKİCİJüri :Prof. Dr. Rıza KANBERProf. Dr. Sermet ÖNDERBu çalışma Adana ili Yüreğir ilçesi Zağarlı Köyünde bulunan 364 dekarlık3x7 m aralıklarla 6 yıl önce tesis edilmiş, damla sulama sistemiyle sulanan, farklıturunçgil çeşitlerinden oluşan sırta dikim narenciye bahçesinde yapılmıştır.Çalışmada damla sulamanın, sırta dikim yapılmış narenciye bahçesindeki kökdağılımına olan etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Araştırmada incelenecek olan kök örnekleri, araziyi temsil edecek şekildetesadüfi olarak seçilen ağacların, lateral geçen ve geçmeyen tarafından 4 farklınoktadan ve dört farklı derinlikten alınarak incelenmiştir. Araştırma bulgularındanincelenen çeşitlere göre (Nova, Okitsu, Valencia) bitki köklerinin yoğunluğunun,toprakta derinlere inildikçe ve ağaç gövdesinden uzaklaştıkça azalan bir dağılımgösterdiği saptanmıştır. Aynı bulgular incelendiğinde, lateralin geçtiği yöndeki bitkikök dağılımlarının, lateralin geçmediği yöndeki bitki kök dağılımlarına oranla dahafazla ve düzgün bir dağılım gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc. THESISROOT DISTRIBUTION OF DRIP IRRIGATED ORCHARD TREES ON BEDUğur KEKEÇÇUKUROVA UNIVERSITYINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESDEPARTMENT OF AGRICULTURAL STRUCTURES AND IRRIGATIONProf.Dr. Bülent ÖZEKİCİSupervisor:2006 Pages : 49Year :Prof.Dr. Bülent ÖZEKİCİJury :Prof. Dr. Rıza KANBERProf. Dr. Sermet ÖNDERThis study investigates the effects of drip irrigation on citrus root distributionthat are planted on beds. Studies were accomplished over a farm in Zagarlı village,Yuregir town of Adana, where plants have 3x7m space in between within 364 da ofarea, which were 6 years old.The sampled roots which reflect the general characteristics of field werechosen from 4 different places and 4 depths by randomizing from lateral and non-lateral lines. The results indicate that the root density decreases with increasing depthand increasing distance from tree bodies. Furthermore the root distribution on thelateral line is observed to be more uniform and ample than the non-lateral lines.Key World: Root distribution, orchard, planting on bedII