Atatürk Baraj Gölü (Adıyaman)'nde yetiştiriciliği yapılan gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)'nda parazitolojik araştırmalar
Parasitological research on rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)farming in Atatürk Dam Lake in Adiyaman city
- Tez No: 184967
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SUAT DİKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı Alabalığı, Atatürk Baraj Gölü Türleri, Ektoparazit, Endoparazit, Rainbow trout, Atatürk Dam Lake species, Ectoparasite, Endoparasite
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİATATÜRK BARAJ GÖLÜ (ADIYAMAN)'NDE YETİŞTİRİCİLİĞİYAPILAN GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI (Oncorhynchus mykiss)'NDAPARAZİTOLOJİK ARAŞTIRMALARAbdussamet DALÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜSU ÜRÜNLERİ ANABİLİMDALIDanışman : Doç. Dr. Suat DİKELYıl 2006, Sayfa: 52Juri : Doç. Dr. Suat DİKELProf. Dr. İbrahim CENGİZLERProf. Dr. Necdet AYTAÇBu çalışmada Harran Üniversitesi Kahta Meslek Yüksekokulu Su ÜrünleriBölümüne ait Atatürk Baraj Gölü'nde kafes yetiştiriciliği yapılan gökkuşağı alabalığı(Oncorhynchus mykiss) ve gölde doğal olarak bulunan diğer bazı balık türlerininderi, yüzgeç, solungaç ve iç organlarında ekto ve endoparazit taraması yapılmıştır.Araştırma gökkuşağı alabalığından 140 balık bireyi üzerinde Aralık 2004-Haziran2005 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırma sonucunda Chilodonella cyprini veTrichodina nigra, türleri tespit edilmiştir. Doğal populasyondaki balıklardan yapılanaraştırma sonucunda ise Dactylogyrus extensus, Neoechinorhynchus rutili veMolnaria intestinalis paraziti bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISPARASITOLOGICAL RESEARCH ON RAINBOW TROUT(Oncorhynchus mykiss) FARMING IN ATATÜRK DAMLAKE IN ADIYAMAN CITYAbdussamet DALDEPARTMENT OF FISHERIESINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSTY OF ÇUKUROVASupervisor: Associate Prof. Dr. Suat DİKELYear 2006, Page: 52Jury : Associate Prof. Dr. Suat DİKELProf. Dr. İbrahim CENGİZLERProf. Dr. Necdet AYTAÇIn this study, ecto and endoparasite screening on skin, fin, gill and organs ofRainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) and the other fish population found innatural habitat have been investigated in the Atatürk Dam Lake at Kahta High Schoolin Department of Fshery Products at the Universty of Harran. This research has beenconducted on 140 Rainbow trout fish between December 2004 and June 2005. As aresult, Chilodonella cyprini ve Trichodina nigra species have been identified onRainbow trout fish. Dactylogyrus extensus, Neoechinorhynchus rutili and Molnariaintestinalis parasites have been identified on the other natural fish population.