Kahramanmaraş kenti toplu konut uygulamalarının kullanım sonrası değerlendirilmesi
The post occupancy evaluation of mass housing application of kahramanmaraş city
- Tez No: 184966
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA YEĞİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Konut, Toplu Konut, Kahramanmaraş, Kullanım SonrasıDeğerlendirme.I, Housing, Mass Housing, Kahramanmaraş, The Post OccupancyEvaluation.II
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmada Kullanım Sonrası Değerlendirme (KSD) yöntemi ileKahramanmaraş Kenti Toplu Konut Uygulamalarına ait bina performansı; teknik,fonksiyonel ve davranışsal açıdan incelenmiştir. Fiziksel mekan analizleri, gözlem vegörüşmeler yapılarak, tasarım sorunları saptanmış, konutlara ait performanslardeğerlendirilerek kullanıcıya ait memnuniyet düzeyi belirlenmiştir.Değerlendirme sonucu elde edilen bilginin sonraki tasarımlara veri olarakaktarılması, tasarım sürecine yansıtılması ve yeni tasarımların daha başarılı olmasıamaçlanmıştır.Değerlendirme çalışmasında elde edilen bulgular sonuç bölümünde bir arayagetirilerek; teknik, fonksiyonel ve davranışsal açıdan tespit edilen sorunlara çeşitliçözüm önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, building performance belonging to the application of mass-housing of Kahramanmaraş is studied by the method of Post Occupancy Evaluation(POE) in terms of technical, functional and behavioural terms. Projection problemshave been determined by making physical space analyses, observations andinterviews. Then the level of users? satisfaction is stated by evaluating of buildingperformance.The transfer of the information acquired as the result of the evaluation tothe following projects as datum, and the adaptation of this information to theprojection process, thus the new project being more successful are aimed at.By gathering the findings acquired in the evaluation study, varioussuggestions are made for the problems determined in terms of technical, functionaland behavioural terms.