Toros dağ köylerinde organik tarım yoluyla üretici gelirlerini arttırma olanakları
Possibility of enhancing farmers income by organic farming in villages of mauntain area
- Tez No: 184972
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR ERKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Organik Tarım Ekonomisi, Dağ Köyleri, Kırsal Kalkınma.I, Economics of Organic Farming, Mountain Village, Rural Development.II
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZDOKTORA TEZİTOROS DAĞ KÖYLERİNDE ORGANİK TARIM YOLUYLA ÜRETİCİGELİRLERİNİ ARTTIRMA OLANAKLARIGülcan USALÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALIDanışman : Prof. Dr. Onur ERKANYıl : 2006, Sayfa: 136Jüri : Prof. Dr. Onur ERKANProf. Dr. Faruk EMEKSİZProf. Dr. Saadet BÜYÜKALACAProf. Dr. Veyis TANSIYrd. Doç. Dr. Enver ORHANBu çalışmanın amacı, Torosların dağlık kesiminde bulunan köylerde organiktarım üretimi yapan işletmelerle, geleneksel tarım üretimi yapan işletmelerin faaliyetsonuçlarının karşılaştırılması ve organik tarım yapılabilirliğinin ortaya konulmasıdır.Araştırma alanındaki işletmeler, organik üretim yapan işletmeler vegeleneksel üretim yapan işletmeler olarak iki gruba ayrılmış, gruplara anketuygulanarak veriler elde edilmiştir.İncelenen işletmelerde, ortalama işletme genişliği organik üretim yapanişletmelerde 25,7 dekar, geleneksel üretim yapan işletmelerde 25 dekar olarakbulunmuştur. OÜYTİ'de organik üretime ayrılan ekim alanları, toplam ekimalanlarının ortalama olarak %6'sıdır. Organik üretim yapan tarım işletmeleri ilegeleneksel üretim yapan tarım işletmelerinin brüt karları karşılaştırıldığında,OÜYTİ'de ortalama brüt kar 76,4 YTL, GÜYTİ'de ise 76,7 YTL olarakbulunmuştur. Organik tarım üretiminin ilk yılı olması, pazarlama sorunları veürünlerin düşük fiyatla satılması brüt karı düşüren faktörler olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPh.D. THESISPOSSIBILITY OF ENHANCING FARMERS INCOME BY ORGANICFARMING IN VILLAGES OF TAURUS MAUNTAIN AREAGülcan USALDEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMİCSINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Prof. Dr. Onur ERKANYear : 2006, Pages: 136Jury : Prof. Dr. Onur ERKANProf. Dr. Faruk EMEKSİZProf. Dr. Saadet BÜYÜKALACAProf. Dr. Veyis TANSIAssist. Prof. Enver ORHANThe aim of this study is to investigate the facility of the organic farming andto compare the production results of organic and conventional agriculture farms invillages at Taurus mountain area.The farms are subdivided into two groups, such as organic agricultural farmsand conventional agricultural farms and data has been collected throughquestionnaire application.The average farm size is 25,7 decars in the investigated organic agriculturalfarms and 25 decars in conventional agricultural farms. On organic farms,approximately 6% of the farm land have been used for organic production. When thegross profits of organic and conventionel farmers compared; the average gross profitis 76,4 YTL and 76,7 YTL respectively. Factors such as being the first year oforganic farming, the marketing problems and the low selling prices of the productsare the main reasons for the low level of gross profit in organic farms.