İçgöç olgusunun kırsal gençlik üzerinden sosyo-ekonomik analizi: Toros dağ köyleri örneği
Socio-economic analysis of inner migraton phenomenon through rural youth: Example of Taurus mountain villages
  1. Tez No: 657656
  2. Yazar: ABDURRAHMAN BOYRAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜGE KANTAR DAVRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal gençlik, Kırdan kente göç, Toros Dağ Köyleri, Adana, Rural Youth, Rural to Urban Migration, Taurus Mountain Villages, Adana
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmanın amacı, köyden kente göç eden gençlerin göç etme eğimleri ve nedenleri ile kente göç etmiş gençlerin beklentilerinin ne ölçüde karşılandığını ortaya koymak; gençleri köylerde tutabilecek, kırsal alanlarda kalkınmayı sağlayacak öneriler sunmaktır. Araştırmanın ana materyalini Adana ili Toros dağ köylerinde yaşayan kırsal gençlerle yapılan bireysel görüşmeler ve bu köylerden kentte göç etmiş gençlerle yapılan odak grup görüşmeleri yoluyla elde edilen birincil veriler oluşturmuştur. Bu çalışmada gençlerin %77,5'nin kırdan kente göç etme eğiliminde oldukları saptanmıştır. Araştırmanın en önemli bulgusu, kırdan kente göçün devam edeceği ve genç nüfusun köyde düzenli gelir kazanımı durumunda bile köyde yaşamak yerine kenti tercih etmeleri olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal to what extent the migration inclinations and reasons of the young people who migrated from the village to the urban and the expectations of the young people who migrated to the urban were met and to provide suggestions that can keep young people in rural and ensure development in rural areas. The main material of the study was composed of primary data obtained through individual interviews with rural youth living in Taurus mountain villages in Adana province and focus group interviews with young people who migrated from these villages. In this study, it was determined that 77.5% of the youth tend to migrate from rural to urban. The most important finding of the study is that migration from rural to urban will continue and the young population prefer the instead of living in the village in case of income earning.