Tokat ili Merkez ilçede meyve yetiştiriciliği yapan işletmelerin ekonomik analizi
Economic analysis of fruit growing farms in central country of tokat province
- Tez No: 84046
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ESENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fruit Growing, Economic Analysis, Functional Analysis
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
ÖZET TOKAT İLİ MERKEZ İLÇEDE MEYVE YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPAN İŞLETMELERİN EKONOMİK ANALİZİ Hülya SOMERAN Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Dilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilimdalı Yüksek Lisans Tezi 1999, 162 sayfa Danışman : Prof. Dr. Kemal ESENGÜN Jüri : Prof. Dr. Kemal ESENGÜN Jüri : Doç. Dr. Osman KARKACIER Jüri : Doç. Dr. Adnan ÇİÇEK Araştırma, Tokat ilinde meyve yetiştiriciliği yapan tarım işletmelerini kapsamaktadır. Çalışmanın temel amaçları; İşletmelerin yapısal özelliklerinin belirlenmesi, işletme sonuçlarının ortaya konulmasıdır. İşletmeler oransal olmayan Tabakalı Tesadüfi Örnekleme Yöntemi ile belirlenmiş ve veriler direkt mülakat (Personel Interview) yöntemi ile sağlanmıştır. İncelenen işletmelerde Brüt Hasıla l.Grup işletmelerde 2 078 289.00 Bin TL, 2. Grup işletmelerde 3 006 220.05 Bin TL ve 3.Grup işletmelerde 8 370 807.98 Bin TL'dir. Net Hasıla l.Grup işletmelerde -324 207.36 Bin TL, 2.Grup işletmelerde 648 930.85 Bin TL ve 3.Grup işletmelerde 3 707 767.80 Bin TL'dir. Tarımsal Gelir l.Grup işletmelerde 1 094 042.64 Bin TL, 2.Grup işletmelerde 1 669 814.19 Bin TL ve 3.Grup işletmelerde 6 279 749.47 Bin TL'dir.Toplam aile geliri l.Grup işletmelerde 1 452 942.64 Bin TL, 2. Grup işletmelerde 2 479 869.75 Bin TL ve 3. Grup işletmelerde 6 651 186.97 Bin TL'dir. Bulgulardan hareketle, işletmelerde verimliliğin artırılmasına yönelik çalışmalarla, gelirlerinin arttırılabileceği ve planlamaya önem verilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler : Meyve Yetiştiriciliği, Ekonomik Analiz, Fonksiyonel Analiz
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT ECONOMIC ANALYSIS OF FRUIT GROWING FARMS IN CENTRAL COUNTY OF TOKAT PROVINCE Hülya SOMERAN Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Agricultural Economic Master Thesis 1999, 162 pages Supervisor : Pror. Dr. Kemal ESENGÜN Jury : Prof. Dr. Kemal ESENGÜN Jury : Assoc. Prof. Dr. Osman KARKAC1ER Jury : Assoc. Pror. Dr. Adnan ÇİÇEK This study covers the fruit growing farms of Tokat Province. The principal aims were to study the structural features and economic activity results of the farms. Farms were sampled by non-proportionnate stratified random sampling and data were secured by means personel interviews. Gross margin is TL 2 078 289.00 thousand in the first group farms,TL 3 006 220,05 thousand in second group farms, and TL 8 370 807.98 thousand in the third group farms.Net profit is TL - 324 207.36 thousand TL, 648 930.85 thousand and TL 3 707 767.80 thousand,in the first group farms, in the second group farms, and in the third group farms, respectively.Farm in come is TL 1 094 042.64 thousand in the first group farms,TL 1 669 814.19 thousand in the second group farms,and TL 6 279 749.47 thousand in the third group farms.Total family income is TL 1 452 942.64 thousand,TL 2 479 869.75 thousand, and TL 6 651 186.97 thousand, in the first group farms in the second group farms and in the third group farms, respectively. It was conclueded from the findings of the study that productivity increases will lead increases in the farm incomes and necessity by of the farm planning became more clear.