Investigating the usability of integer programming for the scheduling process in an educational institute
Eğitim kurumlarında ders çizelgeleme sürecinde tamsayılı programlamanın kullanılabilirliğinin araştırılması
  1. Tez No: 185058
  2. Yazar: BAYHAN TEMUR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MERT DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Eğitim ve Öğretim, Industrial and Industrial Engineering, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlköğretim okullarında ders çizelgeleme, tamsayılı programlamaHaziran / 2006 Bayhan Temur, Course timetabling in first-grade education, integer programmingJune / 2006 Bayhan Temur
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZETEĞİTİM KURUMLARINDA DERS ÇİZELGELEME SÜRECİNDETAMSAYILI PROGRAMLAMANIN KULLANILABİLİRLİĞİNİNARAŞTIRILMASIGünümüzde eğitim sektöründe ders çizelgeleme problemi, dönem başlarındaidareciler için önemli bir yük getirmekte, çoğunda çizelgeleme el ile yapılmaktadır. Bu daeğitim sürecini olumsuz etkilemektedir. Bazı firmaların hazırladığı programlar da ya yeterliolmamakta ya da pahalıya mal olmaktadır. Okullarımızda bilgisayar bulunduğuna göre birtamsayılı programlama yazılımı bulunan her kurum, kolaylıkla çizelgeleme yapabilecektir. Buçalışmanın amacı, kurumlarımızın böyle bir olanaktan faydalanmasını sağlayacak bir rehberprogram sunmaktır.Bu amaçla, bir eğitim kurumunun elle yaptığı bir çizelgeleme örneği temel olarakalınmıştır. Bu çizelgede geçen öğretmenler, sınıflar, branşlar, ders süreçleri günler ve saatlerveri olarak değerlendirilmiştir.Problemin matematiksel bir modeli oluşturulmuştur.Bu modelde, block ders kısıtları,öğretmenlerin ders ve gün istekleri ile diğer bazı yönetimsel istekler dikkate alınmıstır. Birtamsayılı modelleme programı olan GAMS ve CPLEX çözücü olarak kullanılmıştır. Örnekbir zaman çizelgesi oluşturulmuştur. Programa veri girişi ve giriş kuralları hakkında bilgiverilmiştir.Yapılan program, ilgili kurumda uygulanmış ve günler alan zaman çizelgeleme işininkısa bir sürede tamamlandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTINVESTIGATING THE USABILITY OF INTEGERPROGRAMMING FOR THE SCHEDULINGPROCESS IN AN EDUCATIONAL INSTITUTENowadays in education sector, course-scheduling problem, at the beginning of year toreward administrators, mostly scheduling is performed manually. It adversely affects theeducation process. Commercial software is not adequate or expensive. The schools havecomputers hence anyone with integer programming software; can easily schedule courses onit. The aim of this study is to develop a program to prepare a guide for the schools to availthese.For this reason, a scheduling sample that is prepared manually is taken from aninstitute as the main data. At the schedule, teachers, classes, branches, days and lessons aretaken as the database.The mathematical model is prepared. The problem has been modeled in GAMS andsolved by the CPLEX solver. The model has accommodated block lessons, preferences ofeducators about course timings and some other administrative constraints. A sample coursescheduling was constituted. Data requirements and their formats have been identified.It has been applied in the institute, and the scheduling, which needed days to get over,has been completed very quickly.