Hazar gölü ve behremaz çayı su kenelerinin hydracnidia: acari) sistematik ve mevsimsel yönden incelenmesi
Water mites (hydrachnidia: acari) fauna of hazar lake and behremaz stream (Elazığ) and their seasonal distribution
- Tez No: 185249
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ERMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Acari, Hydrachnidia, Fauna, Hazar Gölü, Behremaz Çayı, Su keneleri, Mevsimsel dağılım, Acari, Hydrachnidia, Fauna, Hazar Lake, Behremaz Stream, Water mites, Seasonsal distribution
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziHAZAR GÖLÜ VE BEHREMAZ ÇAYI SU KENELERİNİN (HYDRACNIDIA: ACARI)SİSTEMATİK VE MEVSİMSEL YÖNDEN İNCELENMESİOYA ORHANFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim Dalı2006, sayfa: 72Hazar Gölü ve Behremaz Çayı'ndan 2003-2005 yılları arasında toplanan su keneleri değerlendirilmiş,toplam 12 familyaya ait 39 tür tespit edilmiştir. Hazar Gölü'nden 9 familyaya ait 26, BehremazÇayı'ndan 10 familyaya ait 24 tür belirlenmiştir. Arrenurus (s.str.) distans Türkiye faunası için, A.(s.str.) robustus, A. (Micruracarus) novus, A. (Megaluracarus) globator ve Tiphys (s.str.) ornatusElazığ için yeni kayıttır. Daha önce Türkiye'den tanımlanan A.(s.str.) demirsoyi'nin dişisinin tanımıilk kez verilmiştir. Georgella helvatica, Hydryphantes (s.str.) dispar ve Eylais extendens HazarGölü'nden; Arrenurus (s.str) albator, A. (s.str) bruzelii, A.(s.str) ayyildizi, A.(s.str.) demirsoyi, A.(s.str.)tricuspidator, A.(s.str.) cuspidifer, A. (Micruracarus) sinuator, Hygrobates (s.str.) fluviatilis,Hydrodroma despiciens, Sperchon setiger, Pionopsis lutescens, Neumania deltoides ve Mideopsisorbicularis Behremaz Çayı'ndan ilk defa yakalanmıştır. Böylece, Elazığ'dan bilinen su kenelerifaunası 56 türe ulaşmıştır. Ayrıca, gölün ve çayın tür çeşitliliği rastlanma sıklıkları ile türlerin aylık vemevsimsel dağılımları üzerinde durulmuştur. Tespit edilen tüm türlerin tanımları örneklerimizüzerinden gözden geçirilmiş, çeşitli organların ölçümleri yapılmış, Türkiye ve dünyadaki dağılımlarıverilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisWATER MITES (HYDRACHNIDIA: ACARI) FAUNA OF HAZAR LAKE ANDBEHREMAZ STREAM (ELAZIG) AND THEIR SEASONAL DISTRIBUTIONOya OrhanFirat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Biology2006, Page: 72It has been investigated the water mites collected from Hazar Lake and Behremaz Streambetween 2003-2005. Totally, it has been found 39 species belong to 12 families. Of these, 26species belong to 9 families from Hazar Lake and 24 species belong to 10 families fromBehremaz Stream. Arrenurus (s.str.) distans is a new record for the Turkish fauna and A. (s.str)robustus, A. (Micruracarus) novus, A. (Megaluracarus) globator and Tiphys ornatus are newrecords for Elazığ province. The female of Arrenurus (s.str.) demirsoyi is described for the firsttime. Thus, the number of water mite species in Elazığ province have been reached 56.Georgella helvatica, Hydryphantes (s.str) dispar and Eylais extendens are recorded from HazarLake and A. (s.str.) albator, A. (s.str.) bruzelii, A.(s.str.) demirsoyi, A. (s.str.) ayyildizi, A. (s.str)cuspidifer, A. (s.str.) cuspidator, A. (s.str.) tricuspidator, A. (Micruracarus) sinuator,Hygrobates (s.str.) fluviatilis, Hydrodroma despiciens, Sperchon setiger, Pionopsis lutescens,Neumania deltoides and Mideopsis orbicularis from Behremaz Stream for the first time.Furthermore, it has been emphasized the index of species diversity and frequency analysis,monthly and seasonal distribution. The morphological characters, measurements of variousorgans, habitats and distributions on the world and Turkey of all determined species have beengiven.