Asetil benzofuran metakrilat, homo ve kopolimerlerinin sentezi ve özelliklerinin incelenmesi
Synthesis and investigation of acetyl-benzofuran-methacrylate homo and copolymers
- Tez No: 185319
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZÜLFİYE İLTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: 2-Asetil Benzofuran Metakrilat, Termal analiz, Reaktivite Oranları, 2-Asetil Benzofuran Methacrylate, Thermal Analysis, Reactivity Ratio
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİASETİL BENZOFURAN METAKRİLAT, HOMO VE KOPOLİMERLERİNİNSENTEZİ VE ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİZehra KARAÇORLUFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Anabilim Dalı2006, Sayfa: 79Bu çalışmada, önce 2-Asetil Benzofuran Metakrilat(ABM) sentezlendi. Sentezlenen 2-AsetilBenzofuran Metakrilat(ABM) serbest radikalik yoldan polimerleştirildi. Daha sonra Akrilonitril(AN)ve Stiren(St) ile aynı metodla kopolimerleri elde edildi. Poli(ABM), Poli(ABM-ko-AN) ve Poil(ABM-ko-St) polimerleri IR, 1H-NMR ve element analiz teknikleri ile karakterize edildi.Homopolimer ve kopolimerlerin camsı geçiş sıcaklıkları sırasıyla DSC ile ölçüldü.Kopolimerdeki monomer reaktivite oranları Kelen Tüdös metoduyla tayin edildi. Mw/Mn ve ortalamamolekül ağırlıkları Gel Permeation Chromatography(GPC) ile belirlendi. Homopolimer vekopolimerlerin termal davranışları ve bozunmaya ait aktivasyon enerjisi(Ea), TGA ile hesaplandı .
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMASTER THESİSSYNTHESIS AND INVESTİGATİON OF ACETYL-BENZOFURAN-METHACRYLATE HOMO AND COPOLYMERSZehra KARAÇORLUFirat UniversityGraduate School of Natural and Applied Sciencies,Department of Chemistry2006, Page: 79In this work, first 2-Asetil Benzofuran Methacrylate(ABM) was synthesized. 2-AsetilBenzofuran Methacrylate(ABM) was polymerized by the free radicalic polymerization method. Then,it was preapared by the same method mentioned above with acrylonitrile(AN) and styrene(St) of ABM. The structures of Poly(ABM), Poly(ABM-co-AN) and Poly(ABM-co-St) were characterized by IR,1H-NMR and Elemental Analysis Techniques.The glass transition temperature and decomposition temperature of homopolymers andcopolymers were measured by DSC and TGA. The monomer reactivity ratios of copolymerizationwere calculated by the Kelen-Tudos methods. Mw/Mn and avarage molecular weight of the polymerswere determined using Gel Permation Chromatography(GPC). Thermal behaviord of homo andcopolymers were measured by TGA and activation energies of thermal decomposition were calculated.