Değişik yüzey profillerine sahip güneş kollektörlerinde ısı transferi ve basınç kayıplarının deneysel olarak hesaplanması
Having different surface profile of sun collectors meat transfer and pressure loss investigate experimentally
- Tez No: 185322
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELAL SARSILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneş enerjisi, Havalı Güneş kollektöre, Verim ve Isıl performans.VII, Solar energy, Solar Air Colletor, Efficiency, Thermal performance.VIII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziDEĞİŞİK YÜZEY PROFİLLERİNE SAHİP GÜNEŞ KOLLEKTÖRLERİNDEISI TRANSFERİ VE BASINÇ KAYIPLARININ DENEYSEL OLARAKHESAPLANMASIMehmet ATICIFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMakine Eğitimi Ana Bilim Dalı2006, Sayfa : 46Havalı kollektörler için yapılan çalışmalarda değişik yüzey profillerine sahip havalıkollektörler kullanılarak, kollektör ısıl performansının artırılması amaçlanmaktadır. Bilindiğigibi ısıtılacak yüzey alanın artırılması, ısıtılacak akışkanın akım yolunun uzatılması sonucundaakışkanın taşınım katsayısının artırılmasıyla kollektörlerin ısıl performansını artırmaktadır.Mevcut havalı güneş kollektörlerinde ısıl performans, havanın fiziksel özelliklerinden dolayıdüşük seviyededir.Tasarlanan üç farklı tip yüzey profili olan düz, oluklu ve trapez yüzey kollektöre ayrıayrı yerleştirildi. Havanın akım yolu artırılarak bunun kollektör verimi üzerindeki etkisiaraştırıldı.Deneyler 2006 yılının Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında havanın açık olduğugünlerde Elazığ ilinde yapıldı. Deneylerden elde edilen sonuçlarla verim ve basınç kaybıdeğerleri hesaplanarak literatürle mukayese edildi. Tasarlanan kollektörlerde düz bir havalıkollektöre göre %30-%40 arasında artış görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTHAVİNG DİFFERENT SURFACE PROFİLE OF SUN COLECTORS MEATTRANSFER AND PRESSURE LOSS İNVESTİGATE EXPERİMENTALLYMehmet ATICIFırat UniversityThe Institute of Natural SciencesMechanical Education Main Scientific Branch2006, Page : 46In studies performed for air collectors, which have different surfaces, thermal performance ofthe collector is increased. As known, Increasing of flow path is the reason for increasing of thermalperformance of solar collector. The thermal performance of extant solar collectors is found to be lowlevel because of physical prooeries of the air.In this study, three solar collector having three different types, which have smooth, groovedand trapezium designed separately. The effect of three parameters on the thermal performance of thesolar collectors was investigated.The experiments were performed on the days of June, July and August in Elazığ in 2006.During that day it was sunny and clear. Efficiency of solar collector, pressure loss, were obtained bybeing calculated from experimental data and compared with literature. It was seen that the efficincy ofsolar collector increased 30-40 % compared t oflat plate collector.