Yağ pompalarında kullanılan sikloidal dişlilerin CNC freze tezgahlarında imalatlarının araştırılması
Investigation of manufacturing in the CNC milling machine of the cycloidal gears used in the oil pumps
- Tez No: 185353
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CİHAN ÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sikloidal dişli çark, CNC freze tezgahı, CAM programı, Diş profili hatası, İşlenme süreleri, Sikloidal yağ pompası.II, Cycloidal gears, CNC milling machine, CAM program, Tooth profileerrors, Product time, Cycloidal gearing pump.II
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziYAĞ POMPALARINDA KULLANILAN SİKLOİDAL DİŞLİLERİN CNCFREZE TEZGAHLARINDA İMALATLARININ ARAŞTIRILMASIMak. Müh. Yunus ORTAÇFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMakine Mühendisliği Anabilim Dalı2006, Sayfa 78Günümüzde yağ pompalarında kullanılan Sikloidal dişli çarkların imalatlarındakarşılaşılan güçlükler önemli bir sorun oluşturmaktadır. Özellikle bu dişlilerin diş profilleribirbirinden farklı iki eğriden oluştuğundan, Sikloidal dişli çarklarda hatasız bir diş profili açmakçok güçtür. Bu çalışmada, son yıllarda imalat sektöründe Bilgisayar Destekli Nümerik Kontrollü(CNC) freze tezgahlarının yaygınlaşması göz önünde bulundurularak, piyasalardaki Sikloidaldişli çark imalatlarına bir katkı sağlamak için bu tezgahlardan yararlanabilme olanaklarınınaraştırılması ve bu dişliler için genel bir CAM programının geliştirilmesi amaçlandı.Bu amaç için, ilk önce geleneksel Sikloidal dişli çark imalat yöntemleri incelendi. Buyöntemlerin incelenmesinden sonra, CNC freze tezgahlarında Sikloidal dişli imalatı için eksenelve radyal olmak üzere iki imalat yöntemi belirlendi. Bu yöntemlerden radyal işleme yöntemineIgöre, Sikloidal dişliler için genel amaçlı bir imalat programı hazırlandı. Bu program ileSikloidal dişli çarkların CNC freze tezgahında düz alınlı parmak freze çakıları ile imalatlarıgerçekleştirildi. Daha sonra, imal edilen dişlilerin hata analizlerini yapmak için MATLABprogramlama ile bir bilgisayar programı geliştirildi. Geliştirilen bu program yardımıyla imaledilen dişli çarkların diş profilindeki sapmaların değişim grafikleri çizdirildi. Ayrıca, CNC frezetezgahında Sikloidal dişli çarkların imalat süresinin önceden tahmin edilebilmesi için çokluregresyon yöntemi kullanılarak uygun bir model geliştirildi. Geliştirilen bu modele göre imalatsüreleri deneysel ve teorik olarak karşılaştırıldı.Sonuç olarak; CNC freze tezgahlarında parmak freze çakıları ile imal edilen Sikloidaldişlilerin, diş profillerinin üzerinden yapılan ölçüm sonuçlarına göre sanayide kullanılmayaelverişli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisINVESTIGATION OF MANUFACTURING IN THE CNC MILLING MACHINEOF THE CYCLOIDAL GEARS USED IN THE OIL PUMPSMak. Müh. Yunus ORTAÇFirat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Mechanical Engineering2006, Page 78Today, the accuracy production of cycloidal gears which is used in the oil pumps is agreat problem. The tooth profile of these gears consists of two different curves. Because of this,machining of these gears accurately is so difficult. Recently, the CNC milling machines havebecome widespread in the workshop. In this study, a general CAM programme was developedcorresponding to the tool path equations for cutting in the CNC milling machine of cycloidalgears differently from the conventional methods.Firstly, the conventional production methods of cycloidal gears have been investigatedfor this aim, then two methods which are axial and radial processing have been determined forthe production of cycloidal gears in the CNC milling machine. A general CAM programme wasprepared for radial machining method. The production of cycloidal gears was performed withthis program in the CNC milling machine by using end mill. Then, a computer program wasIdeveloped in MATLAB for error analysis of manufactured gears. Deviation variation graphicsof the tooth profile of the cycloidal gears have been drawn by using the developed program.Also, a model that used regression method was developed for the prediction of the productiontime of these gears in the CNC milling machine. By the developed model, the production timeshave been compared as experimental and theoretical.In conclusion; the cycloidal gears machined by using end mill in the CNC millingmachine were found to be suitable for industry as the results of measurement of manufacturedteeth.