Kemiksi dokuların polimer yöntemiyle üretimi
Production of scaffolds by using polymer method
  1. Tez No: 185376
  2. Yazar: DİCLE ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖZER GÖKTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: DBC, Kitin, Tuz banyosu, Kemiksi doku, Rejenere Kitin, DBC, Chitin, Salt leaching, Scaffolds, Regenerated Chitin
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
ÖZETKemiksi Dokuların Polimer Yöntemiyle ÜretilmesiDicle ÖZDEM RBu çalışmada tuz banyosu yöntemiyle Di-Bütiril-Kitin (DBC) kullanılarak kemiksiyapı üretimi incelenmiştir. DBC, bilinen çoğu çözücüde kolayca çözünemeyenkitinin türevi olup; kitinin sahip olduğu avantajları tıbbi uygulamalara taşımakamacıyla üretilmiştir. DBC'nin bu uygulamalardaki önemli avantajı bilinenkimyasalların çoğunda kolayca çözünebilmesidir.DBC'nin uygulamada kolayca kullanılabilme özelliği ve kitinin taşıdığı avantajlarınçoğuna sahip olması özelliğinden dolayı kemiksi yapı üretiminde malzeme olarakçalışılmasına karar verilmiştir. Tuz banyosu metodu açık ve büyük gözenek yapısısağlaması ve daha sonra numuneden kolayca uzaklaştırılabilme özelliğinden dolayıtercih edilmiştir.Bu çalışmada DBC ile kemiksi yapı üretiminde karşılaşılan sorunlar ve mekaniközelliklerinde beklenen niteliklerin karşılanması için üretimde kullanılanparametrelerin etkileri incelenmiştir. DBC ile üretilen kemiksi yapılar yüksekporozite değerlerine ve kuvvetli bir yapıya sahip olmasına rağmen yeterince esnekdeğillerdir. Bu sebeple karışım oranlarının değiştirilmesi yanında farklı boyutlardatuz molekülleri kullanılmış; ancak yine de istenen değerlere ulaşılamamıştır. Budurumu gidermek için DBC ile farklı malzemelerin karışımları denenmiş, fakatdurum değişmemiştir. En son aşamada alkali banyosu ile DBC'den Rejenere Kitin'e(RC) dönüştürülen kemiksi yapı prototipleriyle istenen esnekliğe sahip malzemeüretilmesi başarılmıştır. Böylece daha sonraki uygulamalar için kendinden beklenenözellikleri taşıyan DBC kemiksi yapı üretim yöntemi bu çalışma ile geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTProduction of Scaffolds by Using Polymer MethodDicle ÖZDEM RIn this thesis project, production of Di-Butyryl-Chitin (DBC) scaffolds by using saltleaching method is studied. DBC is a derivative of chitin, which is not solved incommon solvents. DBC is a derivative of chitin which is insoluable in most of thesolvents and DBC is produced to transfer its advantages into the medicalapplications. One of most important advantages of DBC is such applications is that itcan easily resolved in most common chemicals. The reason of producing DBC isbecause of chitin?s advantages at medical applications.Because of these advantages of DBC, we decided to use it as a material to producescaffolds. Salt leaching method was chosen as the method, because open and porousstructure could be produced by this method and followly application, salt particlescould be easily washed out.The effects of production parameters for a product carrying out desired mechanicalproperties as well as problems during the production of DBC scaffolds wereinvestigated in this study. Mechanical effects to scaffold of producing parametersand problems were researched. Scaffolds produced in this study, have a high degreeof porosity and structure, which is strong enough, but not so elastic. To solve thisproblem, production parameters were changed but satisfied results could not beobtained. Varying mixing ratios of DBC were tried, but with no success. At the endof the experiments, transformation DBC scaffolds to Regenerated Chitin (RC)scaffolds with alkaline treatment was tried and elastic materials were producedsuccesfully. So for further applications, scaffolds with good structure were producedand its production method was explained in this study.