Hub location problem for air-ground transportation systems with time restrictions
Hava ve kara taşımacılık sisteminde zaman kısıtlı ana dağıtım üssü yer seçimi problemi
- Tez No: 185380
- Danışmanlar: Y.DOÇ. BAHAR YETİŞ KARA, Y.DOÇ. HANDE YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: ADÜ Yer Seçimi Problemi, Zaman Kısıtı, Hiyerarşik AğTasarımı, Kargo Dağıtım Sektörü, Hub location problem, Time restriction, Cargo delivery, Hierarchical network design
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZETHAVA ve KARA TAŞIMACILIK S STEM NDEZAMAN KISITLI ANA DAĞITIM ÜSSÜ YER SEÇ M PROBLEMSeda ElmastaşEndüstri Mühendisliği Yüksek LisansTez Yöneticileri : Yrd. Doç. Hande Yaman, Yrd. Doç. Bahar Y. KaraAralık, 2006Bu çalışmada, ana dağıtım üssü (ADÜ) yer seçimi problemi kargo sektörüözelinde incelenmiştir. Literatürde geliştirilen modeller ve sezgiseller tek tip araçvarsayımı için geçerlidir. Türkiye'deki kargo sektörü incelendiğinde belli serviskaliteleri için uçak kamyon bağlantılarının kullanıldığı ve ağ yapısının hiyerarşikolduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışmada, iki tip araç kullanımına olanak sağlayan?Zaman Kısıtlı Hiyerarşik ADÜ Yer Seçimi? problemi tanımlanmış vemodellenmiştir. Doğrusal olmayan bazı kısıtlar doğrusal hale getirilerek, önerilentamsayılı karar modeli çözülmüştür. Bulunan sonuçlar ile mevcut sistemkarşılaştırılmış ve mevcut sistemden çok daha iyi sonuçlar elde edilmiştir. Ayrıcamodel farklı parametreler ile de denenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTHUB LOCATION PROBLEM FOR AIR-GROUNDTRANSPORTATION SYSTEMS WITH TIME RESTRICTIONSSeda ElmastaşM.S. in Industrial EngineeringAdvisors: Assist. Prof. Hande Yaman, Assist. Prof. Bahar Y. KaraDecember, 2006In this thesis, we study the problem of designing a service network for cargodelivery sector. We analyzed the structure of cargo delivery firms in Turkeyand identified the features of the network. Generally, in the literature only onetype of vehicle is considered when dispatching cargo. However, our analysisshowed that in some cases both planes and trucks are used for a better servicequality. Therefore, we seek a design in which all cargo between origin anddestinations is delivered with minimum cost using trucks or planes within agiven time bound. We call the problem ?Time Constrained Hierarchical HubLocation Problem (TCHH)? and propose a model for it. The model includessome non-linear constraints. After linearizations, the TCHH is solved with datataken from cargo delivery firms. The computational results are reported andcomparison with the current structure of a cargo delivery firm is given.