Bazı Lathyrus L. türlerinin karyotip analizleri
Karyotype analysis of some Lathyrus L. species
  1. Tez No: 185394
  2. Yazar: TOLGA ÇETİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Lathyrus, Kromozom, Karyotip, Sitotaksonomi, Lathyrus, Chromosome, Karyotype, Cytotaxonomy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZETBazı Lathyrus L. Türlerinin Karyotip AnalizleriBu çalışmada, Lathyrus L. cinsinin 3 taksonu morfolojik ve sitotaksonomikbakımından araştırılmıştır. Bitki ve tohum örnekleri, 2003-2005 yılları arasında doğalhabitatlarından toplanmıştır. Bitki yüksekliği, yaprakçık sayıları ve ölçüleri, stipuluzunluğu ve genişliği, çiçek sayıları, meyve uzunluğu ve genişliği gibi morfolojiközellikler toplanan bitki örneklerinden belirlenmiştir.Tohum örneklerinden çimlendirme yöntemiyle elde edilen kök uçlarından kromozomgözlemleri için, feulgen boyama metodu kullanılarak ezme preparatlar hazırlanmıştır.Her bir taksonun morfolojik ve kromozom karakterleri belirlenmiş olup, birbirineyakın olanlarla karşılaştırılmıştır. Gözlemlenen taksonların kromozom sayılarıaşağıdaki gibi bulunmuştur: Lathyrus brachypterus var. haussknechtii, Lathyrusspathulatus ve L. ochrus 2n=14.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTKaryotype Analysis of Some Lathyrus L. SpeciesIn this study, 3 taxa of the genus Lathyrus L., were morphologically andcytotaxonomically investigated. Plant and seed samples were collected from theirnatural habitats from 2003 to 2005. Some morphological characteristics such as planthight, leaflet size and numbers, stipule length and width, flower numbers, fruit lengthand width were determined from collected plant samples.Root tips acquired from the seed samples by germination were prepared as squashedprepations for chromosome observations by using the feulgen staining method.Morphological and chromosomal charecteristics of each taxon were determined andthe related taxa were compared with each other. The number of chromosomes ofobserved taxa were found as follows: Lathyrus brachypterus var. haussknechtii,Lathyrus spathulatus and Lathyrus ochrus 2n=14.