Ön sismik değerlendirmede japon sismik indis yönteminin ilköğretim binalarında uygulanması
Application of japan seismic index method in pre-seismic evaluation to existing elementary-school buildings
  1. Tez No: 185403
  2. Yazar: MURAT YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİ KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İlköğretim, Bina, Deprem, Japon Sismik İndis Yöntemi, Sismik Karar, Elementary education, Building, Earthquake, Japan Seismic İndexMethod, Seismic Judgement
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
iÖZETÖN SİSMİK DEĞERLENDİRMEDE JAPON SİSMİK İNDİS YÖNTEMİNİNİLKÖĞRETİM BİNALARINDA UYGULANMASIBu çalışmada Samsun il merkezinde ve 19 Mayıs ilçesinde bulunan bazı ilköğretimbinalarının olası bir deprem sırasındaki davranışları değerlendirilmiştir. Değerlendirmeyapılırken yerinde incelemeler yapılmış ve mevcut projeler göz önüne alınmıştır.Araştırmada ilköğretim binalarının ön sismik performansları, esasları Standard forEvaluation of Seismic Capacity of Existing Reinforced Concrete Building (1991) ' deverilen Japon Sismik İndis Yöntemi göz önüne alınarak hazırlanan daha öncekiçalışmalarda kullanılmış olan MS-Excel programı ile değerlendirilmiştir. Araştırmasonucunda Japon Sismik İndis Yöntemi kullanılarak incelenen 8 okul binasının 7tanesinden ?Kararsız-Şüpheli? sonucu, geriye kalan 1 tanesinden ise ?Olumlu-Güvenli?sonucu elde edilmiştir.Bu çalışma, beş bölümden oluşmaktadır. Tezin birinci bölümünde yönetmelik ileilgili genel bilgiler verilmektedir.İkinci bölümde ise; Japon Sismik İndis Yöntemi' nde geçen ve bina üzerindekideprem davranışını belirlememize yarayan Sismik Performans ve Sismik Karar indisleritanımlanmakta ve ilgili denklemlerle nasıl hesaplanacağı gösterilmektedir. Ayrıcaesasları Nehrp Handbook for Seismic Evaluation of Existing Buildings (1992)' deverilen Ön Sismik Değerlendirmede Amerikan Yöntemi' ne de değinilmektedir.Üçüncü bölümde ise; bu çalışmada kullanılan programlarla ilgili genel bilgilerverilmekte, dördüncü bölümde ise, bu konuda daha önce yapılmış olan çalışmalardakullanılmış olan MS-Excel programı ile binalar üzerinde Japon Sismik İndis Yöntemi'ne göre hesaplamalar yapılmaktadır. Hesaplar sonucu ?Olumlu-Güvenli? sonucu eldeedilen binanın, İde Yapı ve Etabs programları kullanılarak analizi yapılmış ve olumlusonuç elde edilmiştir.Beşinci bölümde ise; çalışmanın bütününden çıkarılan sonuç ve önerilerbelirtilmekte ve genel bir değerlendirme yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTAPPLICATION OF JAPAN SEISMIC INDEX METHOD IN PRE-SEISMICEVALUATION TO EXISTING ELEMENTARY-SCHOOL BUILDINGSIn this study, behaviours of some of elemetary school buildings in center city ofSamsun and 19 Mayıs county in a possible earthquake have been evalutaed. When theevaluation have been made in the area research according to the existing projects. In thissearch, pre-seismic performances of elementary school buildings have been evaluatedusing a Ms-Excel program, that have been used in the other research before, accordingto the Japan Seismic Index Method whose bases were given in Standard for Evaluationof Seismic Capacity of Existing Reinforced Concrete Building (1991). At the end of thestudy, for 7 of 8 elementary school buildings which have been examined using theJapan Seismic Index Method; the result of ?Suspectible-Undecided?, for the rest ofone the result ?Positive-Safe? have been got.This study consists of five parts. In the first part of the study, a general informationrelated with the standard is given.In the second part; Seismic Performance and Judgement Indexes are given; whichhelp us to determine the behaviour of earthquake on a building and which exist in theJapan Seismic Index Method. In addition, Application of American Metod in Pre-Seismic Evaluation whose bases were given in Nehrp Handbook for Seismic Evaluationof Existing Buildings (1992) is mentioned.In the third part; general information about the programs used in this study is given.In the fourth part, calculations have been made on the buildings according to the JapanSeismic Index Method using the developed Excel program that have been used in theresearchs about this topic before. After the calculations, structural analysis of a buildingthat have been got ?Positive-Safe? is made using the programs ETABS and IDE YAPIand positive result have been got.In the fifth part the results and advices from the entire study have been determinedand a general evaluation have been made.