Organklorlu pestisit endosülfanın topraktan biyolojik olarak giderimi
Biological removal of organochlorine pesticide endosulfan from soil
  1. Tez No: 185453
  2. Yazar: AYŞE ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL ORHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Endosulfan, organochlorine pesticide, biodegradation, Nocardia sp. soil, Endosülfan, organoklorlu pestisit, biyodegradasyon, Nocardia sp, toprak
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
iiBIOLOGICAL REMOVAL OF ORGANOCHLORINE PESTICIDEENDOSULFAN FROM SOILABSTRACTIn this study, biodegradation of organochlorine pesticide endosulfan by twodifferent Nocardia isolates (EL025 and EL045) was investigated in soil. 12 sets weremaintained from two different soils, contaminated with different endosulfanconcentrations for degradation experiments. Soils were incubated at a certaintemperature (30° C) during ten weeks. Residue endosulfan and its metabolitesconcentrations were determined weekly during the incubation period. The changes ofthe soil microorganisms were investigated weekly. pH were determined to find theeffect of soils pH on the degradation at the beginning and at the end of the experiments.After incubation, most disappearance of α-endosulfan was determined in soil10B where the degradation capability of EL045 isolate and indigenus soil organismswas examined. In soil 10B, % 87,89 disappearance of α-endosulfan was found. In soil12B, degradation capability of EL025 and EL045 was examined. While active β-endosulfan concentration was 191,887 mg/kg, the concentration decreased to 30,232mg/kg after 10 weeks. As a result, both of the Nocardia isolates were adapted to the twoof the soil and the isolates transformed the endosulfan to the non toxic metaboliteendosulfan diol. By the formation of endosulfan diol pH of soil was increased
Özet (Çeviri)
iORGANKLORLU PESTİSİT ENDOSÜLFANIN TOPRAKTAN BİYOLOJİKOLARAK GİDERİMİÖZETBu çalışmada organoklorlu bir pestisit olan endosülfanın toprak ortamında 2farklı Nocardia izolatı (EL025 ve EL045) tarafından biyodegrade olabilirliğiincelenmiştir. Farklı konsantrasyonlarda endosülfan uygulaması yapılan iki farklıtopraktan oluşan 12 set oluşturulmuştur. Topraklar sabit sıcaklıkta (30ºC) 10 haftaboyunca inkübe edilmiştir. İnkübasyon işlemi süresince haftalık olarak topraklardakikalıntı endosülfan ve parçalanma ürünlerinin miktarları belirlenmiştir. Haftalık olaraktoprakta organizma tayini yapılarak mikroorganizmaların degradasyon esnasındakideğişimleri incelenmiştir. Deneylerin başlangıcında ve sonunda toprakların pH?ıölçülerek toprak pH?ının degradasyon üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir.İnkübasyon işlemi sonunda, EL045 izolatı ile yerli toprak organizmalarınınbirlikte aktivitelerinin belirlenmeye çalışıldığı 10B toprağında en yüksek α-endosülfangiderim verimi sağlanmıştır. 10B toprağında %87,89 oranında α-endosülfan giderimisağlanıştır. 12B toprağında EL025 ve EL045 izolatlarının beraber degradasyonkapasiteleri denenmiştir. Başlangıçta 191,887 mg/kg aktif β-endosülfan konsantrasyonu10 hafta sonunda 30,232 mg/kg konsantrasyonuna düşmüştür. Sonuçta her iki Nocardiaizolatının da iki toprağa adapte olabildiği ve endosülfanı daha çok toksik olmayanmetabolit endosülfan diol?e dönüştürdüğü belirlenmiştir. Endosülfan diol oluşumu iletoprak pH?ında artış gözlenmiştir.