Catıa V5 programı ile izotropik ve anizotropik malzemeden yapılmış makina elemanlarında gerilme analizi
Stress analysis of machine elements composed of izotropic and anizotropic materials by using the programme catia V5
- Tez No: 185467
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN TURGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kırılma Mekaniği, Catia, Gerilme Analizi, Dairesel Kesitli ÇevreselBoşluk, Fracture Mechanics, Catia V5, Stress Analysis, Circumfeerantial Cavity withCircular Cross Section
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziCATIA V5 PROGRAMI LE ZOTROP K VE AN ZOTROP K MALZEMEDENYAPILMIŞ MAK NA ELEMANLARINDA GER LME ANAL ZAvni D LLFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMakine Mühendisliği Anabilim Dalı2006, Sayfa: 68Bu çalışmada, gövdesinde dairesel kesitli çevresel boşluk bulunan içi boş silindirşeklindeki bir makine elemanının, Catia V5 programı kullanılarak bilgisayar ortamındagerilme analizi yapılmıştır.Birinci bölümde, konuya giriş yapılarak problem tanıtılmaktadır. kinci bölümdekırılma mekaniği ve üçüncü bölümde de sonlu elemanlar hakkında genel bilgi verilmekte vebu konuda yapılmış çalışmalar belirtilmektedir.Dördüncü bölümde, Catia V5 paket programı hakkında genel bir bilgi verilmektedir.Beşinci bölümde ise, çalışmanın konusunu teşkil eden makine elemanının geometrinintanımlayan parametrelerin farklı değerleri için gerilme analizi gerçekleştirilmiştir.Yapılan çalışmada, dairesel kesitli çevresel boşluğun çapı ile merkezsinin silindireksenine olan uzaklığı değiştirilerek gerilme dağılımları elde edilmekte, karşılaştırmalaryapılmakta ve ortaya çıkan farklılıklar yorumlanmaktadır. Daire kesitli çevresel boşluğunçapının içi boş silindirin et kalınlığına oranı büyüdükçe , maksimum gerilme değeri debüyümektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisSTRESS ANALYSIS OF MACHINE ELEMENTS COMPOSED OFIZOTROPIC AND ANIZOTROPIC MATERIALS BY USING THE PROGRAMMECATIA V5Avni D LLFirat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Mechanichal Engineering2006, Pages: 68In this study, stress analysis for a machine element in the form of circular hollowcylinder containing a circumferantial cavity with circular cross section is caried.In the first chapter, after a brief introduction, the problem under consideration isintroduced. In the second and three chapter, general information is given on fracturemechanics and finite element method, and a literature survey is presented, respectively.In the fourth chapter, introductory general information is given on Catia V5 computerprogram. In the fifth chapter, stress analysis for he machine element which is the subjectmatter of this study is carried for several combinations of the parameters defining thegeometry.The study obtains stres distrubutions for various values of the diameter of thecircuferantial cavity and distance between its center and axis of the cylinder. Results arecompared and variations are interpreted. Maximum stress increases as the ratio of thediameter of the circumferantial Cavit to the wall thickness of the hollow cylinder.