Otomobil süspansiyon sisteminin ANSYS ile topoloji optimizasyonu
Topology optimization of automobile suspension system with ANSYS
  1. Tez No: 937050
  2. Yazar: UMUT CAN TANDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KERİMCAN ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Topoloji Optimizasyonu, Yapısal Analiz, Salıncak Kolu, Rot Kolu, Direksiyon Mafsalı, Topology optimization, Structural analysis, Control arm, Steering knuckle, Tie rod
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Son yıllarda artan teknolojik gelişmelerden otomotiv endüstrisi de fazlasıyla etkilemektedir. Özellikle firmalar arasındaki artan rekabet ortamı ile birlikte otomotiv üreticilerinin gün geçtikçe genişleyen pazar payında hakimiyet kurma istekleri giderek artmaktadır. Artan rekabet ortamı ve talepler doğrultunda firmalar maliyet ve iş gücü miktarlarını azaltmaya çalışmaktadır. Araç üretiminde ağırlığın azaltılması hem yakıt tüketimi hem de performans değerleri açısından araca ilave katkı sağlamakla beraber üreticiler için daha ekonomik araçların imal edilmesi ve buna bağlı olarak diğer firmalar ile oluşan rekabette firmaya üstünlük sağlamaktadır. Bu tezde, binek araçların süspansiyon sistemlerinde bulunan ve araç yürüyen aksamda büyük öneme sahip olan salıncak kolu, direksiyon mafsalı ve rot kolu parçaları üzerinde ANSYS paket programı kullanılarak yapısal analiz ve topoloji optimizasyon çalışması yapılarak mukavemet ve performanslarından ödün vermeden kütle hafifletmesi yapılmıştır. Analizde kullanılan parçalar Alüminyum 6082 T6 ve Çelik EN8 malzeme kullanılarak tasarlanmış olup tüm yapısal analizlerde bu malzemelerin özellikleri kullanılarak yapılmıştır. Çalışması yapılan parçalar CATIA V5 paket programı kullanılarak modellenmiş olup ANSYS paket programına analizleri yapılmak üzere aktarılmıştır. Topoloji Optimizasyonu sonrası hedeflenen kütlesi hafifletilmiş modeller konvansiyonel imalat yöntemleri ile imal edilecek hale getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, technological advancements have significantly affected the automotive industry. Especially, with the increasing competition among companies, automotive manufacturers are continuously striving to expand their market share and establish dominance. This heightened competition and demand have led companies to reduce costs and labor requirements. Reducing the weight of vehicles in production enhances both fuel efficiency and performance, while also enabling manufacturers to produce more economical vehicles. Consequently, this provides a competitive advantage over other firms. In this thesis, structural analysis and topology optimization studies were conducted on suspension system components of passenger vehicles, specifically control arm, steering knuckle, and Tie rod, using the ANSYS software package. These analyses aimed to achieve weight reduction without compromising the strength and performance of the parts. The analyzed components were designed using Aluminum 6082 T6 and Steel EN8 materials, with their properties utilized in all structural analyses. The parts were modeled with CATIA V5 software and then transferred to ANSYS for analysis. After topology optimization, the weight-reduced models were prepared for manufacturing using conventional fabrication methods.