Kobalt esaslı alaşımların toz metalurjisi yöntemiyle üretimi, mikroyapı ve mekanik özelliklerinin araştırılması
The production of cobalt based alloys with powder metallurgy process, and the investigation of microstructure and mechanical propreties of these alloys
  1. Tez No: 185468
  2. Yazar: İLYAS SOMUNKIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİS ÇEKİL, DOÇ. DR. MEHMET EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Toz Metalurjisi, Abrasiv Aşınma, Co Esaslı Alaşımlar, mplant, Powder Metallurgy, Abrasive Wear, Co Based Alloys, Implant Alloys
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
ÖZETDoktora TeziKOBALT ESASLI ALAŞIMLARIN TOZ METALURJ S YÖNTEM YLE ÜRET M ,M KROYAPI VE MEKAN K ÖZELL KLER N N ARAŞTIRILMASIlyas SOMUNKIRANFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMetalurji Eğitimi Anabilim Dalı2006, Sayfa: 154Günümüzde, insan vücudunda meydana gelen sakatlanmaların ve fonksiyonunu kaybedenorganların yerine genellikle implant malzemeler kullanılmaktadır. Bu nedenle kullanılacağı yereuygun fiziksel özelliklere ve kimyasal dayanıma sahip malzeme arayışına girilmiştir. mplantmalzemeler arasında kobalt esaslı alaşımlar iyi aşınma dayanımı, korozyon ve ısı dayanımı gerektirenyerlerde geniş uygulama alanı bulmuştur.Bu çalışmada, farklı krom içerikli kobalt esaslı Cr-Mo toz alaşımının aşınma ve mekaniközeliklerine krom ilavesinin etkisi araştırılmış; imal edilen numunelerin mekanik ve aşınmaözeliklerinin belirlenmesi için, numunelere bazı mekanik ve aşınma deney testleri uygulanmıştır. Tozmetalurjisi yöntemiyle malzeme kaybı olmaksızın üretilen numuneler, ASTM F75'de verilen bazımekanik özeliklere sahip implantlarla karşılaştırılarak sonuçların mukayeseli yorumları yapılmıştır.Sıkıştırma basıncının yoğunluğa ve mikroyapıya etkisi, sinterleme sıcaklığının mekanik ve aşınmadayanımına etkileri araştırılarak incelenmiştir. Üretilen numunelerin mikroyapılarının ayrıntılı olaraktanımlanması için metalografik çalışmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPhD ThesisTHE PRODUCTION OF COBALT BASED ALLOYS WITH POWDER METALLURGYPROCESS, AND THE INVESTIGATION OF MICROSTRUCTURE AND MECHANICALPROPRETIES OF THESE ALLOYSlyas SOMUNKIRANFırat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Metallurgy Education2006, Page: 154Nowadays, The usage of implant materials instead of the limbs which lose their function andall sorts of disablement is rapidly grown. For this reason, a research for the material which is suitableto the condition of usage, physical characteristics and chemical resistance is done. Cobalt based alloysare extensively used in application requiring good wear resistance, corrosion and heat resistances.This study based on a research about the wear and mechanical behavior of Co-based Co-Cr-Mopowder alloys with different chromium contents. In order to determine the some mechanical propertiesand wear resistance of the produced samples, they are applied to some mechanical and abrasive weartests. The samples produced by using ?Powder Metallurgy Method? without any material loss arecompared with the implant possessing the mechanical properties as stated in ASTM F75 and theresults of comparing are interpreted. The effects of compression pressure to the density andmicrostructure, the ones of sintering to the some mechanical properties and wear resistance areresearched. Metallographic studies are performed in order to determine the microstructure of theproduced implant (samples) in detail.