Lathyrus nissolia l. (Fabaceae) populasyonları üzerinde taksonomik bir araştırma
A Taxonomic investigation on lathyrus nissolia l. (Fabaceae) populations
  1. Tez No: 185469
  2. Yazar: BETÜL AKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN EVREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Lathyrus nissolia L. Fabaceae, polen, morfoloji, anatomi, Lathyrus nissolia L. Fabaceae, Pollen, Morphology, Anatomy.VI
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 32
Özet
ÖzetYüksek Lisans TeziLathyrus nissolia L. (Fabaceae) POPULASYONLARIÜZERİNDE TAKSONOMİK BİR ARAŞTIRMABetül AKINFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim Dalı2006, sayfa: 23Bu çalışmada, inceleme materyali olan Lathyrus nissolia L. C6 Osmaniye-Fevzipaşa, yol kenarı, bozulmuş Quercus ormanı içerisinden toplanmıştır.Tür, tek yıllık olup, primer kök hakim durumdadır. Kök, bir sıra epidermishücresi ve iç taraftan çeperleri süberilize olmuş olan bir, iki sıra hücre ileoluşturulmuş bir eksodermis ile kuşatılmıştır. Gövdenin tümü, otsu bir yapıgöstermekle birlikte, kanatsız ve köşelidir. Örtü doku olarak, düzgün çeperli birsıra epidermis hücresi bulunmaktadır. Epidermis altında, genellikle iki, üç sıralıkollenkima hücreleri mevcuttur. Yapraklar, çimen benzeri (grass-like)görünüştedir. Yaprakların damarlanması paralel olup, her iki yüzeyi tüysüzdür.Çiçek sapı, tek çiçek taşımaktadır. Stomalar, amaryllis tipi olup, yaprağın her ikiyüzeyinde de yer almaktadır. Polen tipi, trizonokolporat, ornemantasyon verrucute,polen şekli ise sub-prolat 'tır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisA TAXONOMIC INVESTIGATION ON Lathyrus nissoliaL. (Fabaceae) POPULATIONSBetül AkınFirat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Biology2006, page: 23In this study, the research material Lathyrus nissolia L. was collected from damagedQuercus woodland in road side of C6 Osmaniye-Fevzipaşa. Inner and outer morphologic andpalinologic properties of the species were investigated.The species is annual and primary root dominates. The root of the speciessurrounded with a few layers of epidermis cells and inner layer of the root was covered witheksodermis consist of a few Layers suberilised cells. The stem in the primary structure hasherbaceus and a quadrangle forms without wings. The covering tissue was made ofepidermis cells with a smouth wall. There were two and three layers collencima cells underthe epidermis. Its leaves are grass-like appearance and parallel vein to the grasses. Bothsurface of the leaves are glabrous. Peduncule has solitary flower. The amaryllis type ofstomata are present on the surface of the leaves. Pollen type is trizonocolparate andornemantacion verrucute. Pollen form is sub-prolate.