Orman köylülerinin orman kaynaklarından yararlanma haklarının ekonomik boyutu (Isparta ili orman köyleri örneği)
Economic analysis of benefit rights of forest villagers from forest resources (a case study of forest villages of isparta province in turkey)
  1. Tez No: 185485
  2. Yazar: YASEMİN İNCE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TOLUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Orman Köyleri, Zati Yapacak ve Yakacak İhtiyaç, Forest Village, Private Necessity and Fuel Needs
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Yüksek lisans tezi olarak sunulan araştırmada, ilk önce Isparta Orman BölgeMüdürlüğüne bağlı Eğirdir, Sütçüler ve Isparta Orman İşletme Müdürlükleri bünyesindebulunan 149 adet orman köylerine on yıllık bir süre zarfında verilen zati yapacakmiktarları, zati yapacak ve yakacak defterleri incelenerek bulunmuştur. Daha sonraköylüye verilen bir m3 zati yapacak fiyatı ile bir m3'lük zati yapacağın piyasa satış fiyatıbulunarak aradaki fark köylüye sağlanan gelir olarak değerlendirilmiştir.Araştırmada şu önemli sonuçlara ulaşılmıştır:● Orman köylerine verilen zati yapacak miktarları her köyde farklılıklargöstermektedir. Bu farklılıklar üzerinde köylerin nüfusu, orman deposuna bulunanuzaklık, bazı köylerin odun dışı yapı malzemeleri kullanmaları gibi etkenler etkiliolmaktadır.● Elde edilen veriler yapılacak diğer çalışmalar için bir temel durumundadır.Ancak, elde edilen veriler doğrultusunda orman işletme müdürlüklerinin on yıllık birzaman diliminde, köylü pazar satışı olarak verdiği fiyatların orman idaresi tarafındanaçık artırmalı fiyatları ile piyasaya satıldığı varsayılarak işletmenin elde edeceği gelirlerbelirlenmiştir. İşletmenin elde edeceği gelirler ile köylü pazar satışı olarak köylüdentahsil edeceği tutarlar karşılaştırılarak, her iki rakam arasındaki fark köylüye sağlananekonomik katkı olarak alınmıştır. Eğirdir Orman İşletme Müdürlüğü 1082166779000TL., Isparta Orman İşletme Müdürlüğü 384909798300 TL. ve Sütçüler Orman İşletmeMüdürlüğü için 628797528000 TL. olarak bulunmuştur.● Araştırmada, örnek bir köy seçilerek vak'a çalışması yapılmıştır. Bu köyünseçiminde, hane sayısının az olması, verilen zati yapacak miktarının oldukça az olmasıetkili olmuştur. Köy halkının yaşam koşulları ve düzeyleri, gelir kaynakları, eğitimolanakları, nüfus ve hane sayısı, alt yapı durumu, köy yönetim şekli, arazi kullanımşekli, iklim ve coğrafi konum v.b. gibi özelliklerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, first of all, the amounts of private necessity and fuel supports (for 10 yearsduration) which were supplied for the 149 villages connected to were determinedIsparta, Eğirdir and Sütçüler Forest Managing Directorates of Isparta Forest RegionDirectorate. Then, the difference between the real cost and market cost of the privatenecessity was determined and this difference was given to the villagers as gainings.Conclusion of this research can be summarized as;• Amount of the building materials given to the desert village changes formvillage to village. Reason fort his difference is the population of the village, distance tothe desert stock and the preference of other building materials such as wood by somevillages.• Obtained datas are fundamental for other investigations. But, by considering thedata, and assuming that the costs in the village bazaar are same with those in auctionduring sales carried out in market by Forest Management Directorate in ten years timeinterval incomes of the directorate were determined. By comparing the incomes will beobtained by directorate and those taken from the villagers as villager bazaar product ,the difference was named as the economical support for villagers and this differencewas determined for each directorate and these values can be given as follows;1082166779000 TL. for Eğirdir Forest Management Directorate, for 384909798300TL.Isparta Forest Management Directorate and 628797528000 TL. for Sütçüler ForestManagement Directorate• In this study, a pilot village was chosen to elaborate. In this choice, theparameters such as less number of house and small amount of building materialconsumption were considered. Other parameters such as; life conditions and levels,gainings, educationalconditions, number of house, population, condition of substructure,government of the village, type of estate usage, climate and geographical condition werenot considered.