Eğirdir Gölü hoyran bölgesi rotifer faunasının (Aschelminthes; rotatoria) sistematik ve ekolojik yönden incelenmesi
Determination on base systematic and ecology of rotifer fauna((Aschelminthes; rotatoria)in hoyran region of Eğirdir Lake
  1. Tez No: 185495
  2. Yazar: HAKAN DİDİNEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YUNUS ÖMER BOYACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Eğirdir Gölü, Hoyran Bölgesi, Rotifera, Su Kalitesi, Eğirdir Lake, Hoyran Region, Rotifera, Water Quality
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
EĞ RD R GÖLÜ HOYRAN BÖLGES ROT FER FAUNASININ(ASCHELMINTHES;ROTATORIA) S STEMAT K VE EKOLOJ K YÖNDENNCELENMESHakan D D NENEğirdir Gölü Hoyran Bölgesinde Nisan 2005- Mart 2006 dönemleri arasında farklıkarakterlere sahip üç istasyon belirlenmiş ve aylık periyotlarla su ve plankton örneklerialınmıştır. Bu bir yıllık çalışmada bu bölgede plankton örneklemelerinde Rotifera'ya ait35 tür tespit edilmiştir. Bu türlerden Lepadella (Heterolepadella) ehrenbergi Türkiyerotifera faunası için, Anuraeopsis fissa, Squtinella rostrum ve Lecane ludwigi EğirdirGölü Rotifera faunası için yeni kayıttır. Türlerin dağılımında ortam yapısının oldukçaönemli olduğu tespit edilmiştir Görülme sıklığına göre türler, I. stasyonda; Polyarthravulgaris (12 ay), Keratella cochlearis (9 ay), Gastropus sp. (7 ay), II. stasyonda;Polyarthra vulgaris (9 ay), Synchaeta sp. (8 ay), Lepadella ovalis (8 ay) ve III.stasyonda ise; Polyarthra vulgaris (8 ay), Lepadella ovalis (8 ay), Synchaeta sp. (8ay), Trichotria pocillum (8 ay) olmak üzere sıralanmaktadır. En yüksek yoğunluğa sahiptürler sırasıyla, I. stasyonda; Polyarthra vulgaris (631.066 org/m3), Asplanchnapriodonta (61.211 org/m3), Synchaeta sp. ( 50.465 org/m3), II. stasyonda; Polyarthravulgaris (237.901 org/m3), Ascomorpha sp. (42.872 org/m3), Trichocerca similis(38.803 org/m3), III. stasyonda ise; Anuraeopsis fissa (862.930 org/m3), Polyarthravulgaris (270.008 org/m3), Lepadella ovalis (57.217 org/m3) olmaktadır. Bunların yanısıra, sudaki fiziksel ve kimyasal değişimin rotiferler üzerine olan etkisi incelenmiş vebu değişimlerden önem sırasına göre sıcaklık, klorofil-a ve organik madde en önemliparametreler olarak öne çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION ON BASE SYSTEMATICAND ECOLOGY OF ROT FER FAUNA (ASCHELMINTHES; ROTATORIA)IN HOYRAN REGION OF EĞ RD R LAKEHakan D D NENIt was determined three difference stations between periods April 2005 and March 2006in Hoyran Region of Eğirdir Lake, and water and plankton samples were taken fromthese stations by monthly periods. In the result of this study continued one year, thirtyfive species belong to Rotiferae have been determined. Of these, Lepadella(Heterolepadella) ehrenbergi for the Turkish fauna, Anuraeopsis fissa, Squtinellarostrum and Lecane ludwigi for the Eğirdir Lake Rotifera fauna are new records. Thecharacters of the stations in distributions of species are important. The speciesfrequencies are as follow; Polyarthra vulgaris (12 month), Keratella cochlearis (9month), Gastropus sp. (7 month) in first station, Polyarthra vulgaris (9 month),Synchaeta sp. (8 month), Lepadella ovalis (8 month) in second station, Polyarthravulgaris (8 ay), Lepadella ovalis (8 month), Synchaeta sp. (8 month), Trichotriapocillum (8 month) in third station. The dominant species are as follow; Polyarthravulgaris (631.066 org/m3), Asplanchna priodonta (61.211 org/m3), Synchaeta sp.(50.465 org/m3) in first station, Polyarthra vulgaris (237.901 org/m3), Ascomorpha sp.(42.872 org/m3), Trichocerca similis (38.803 org/m3) in second station, Anuraeopsisfissa (862.930 org/m3), Polyarthra vulgaris (270.008 org/m3), Lepadella ovalis (57.217org/m3) in third station. Moreover, it has been investigated the effects on rotiferae ofphysical and chemical changes in water. Temperature, chlorophyll-a and organicmatters are determined as importance parameters in distribution of Rotiferae.