Eğirdir Gölü (Hoyran bölgesi) fitoplanktonunun sistematik ve ekolojik yönden araştırılması
Systematical and ecological studies on the phytoplankton of Egirdir Lake (Hoyran region)
  1. Tez No: 410864
  2. Yazar: DAMLA COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER OSMAN ERTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Fitoplankton, Eğirdir Gölü (Hoyran Bölgesi), Su kalitesi, Alg, Phytoplankton, Eğirdir Lake (Hoyran Region), Water quality, Algae
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada Kasım 2012-Ekim 2013 tarihleri arasında Eğirdir Gölü (Hoyran Bölgesi) üzerinden seçilen 4 örnekyerinden alınan aylık örneklerle gölün fizikokimyasal özellikleri ile farklı örnekyerlerinden alınan fitoplanktonun aylık dağılımları ve gelişimleri incelenmiş, fizikokimyasal veriler ile fitoplanktonik türler arasındaki ilişki belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma alanında Bacillariophyta'dan 43, Chlorophyta'dan 23, Charophyta'dan 18, Cyanobacteria'dan 13, Dinophyta'dan 5, Euglenozoa'dan 3 ve Ochrophyta'dan 2 olmak üzere 107 takson belirlenmiştir. Fitoplankton bölümlerine göre dağılımı Bacillariophyta (% 38) Chlorophyta (% 23), Charophyta (% 16), Cyanobacteria (% 13), Dinophyta (% 6), Euglenozoa (% 2) ve Ochrophyta (% 2) olarak belirlenmiştir. Bacillariophyta üyelerinin diğer bölümlere göre takson ve birey sayısı bakımından daha varsıl olduğu görülmüştür. Aulacoseira granulata (Ehrenberg) Simonsen, Dinobryon sertularia Ehrenberg, Fragilaria crotonensis Kitton, Synedra ulna (Nitzsch) Ehrenberg, Ulnaria biceps (Kützing) P.Compère, Ulnaria capitata (Ehrenberg) P.Compère en baskın türler olarak bulunmuştur. Su niteliği, fizikokimyasal verilere ve fitoplanktona göre her örnekyerinde belirlenmiş ve birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Eğirdir Gölü (Hoyran Bölgesi)'nde belirlenen organizmalara göre sıklık, baskınlık ve çeşitlilik analizleri de yapılarak su niteliği sonuçları ile değerlendirilmiştir. Eğirdir Gölü (Hoyran Bölgesi) fitoplankton ve su kalitesi özelliklerine göre oligotrofik düzeyde tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Monthly distribution and development of phytoplankton and physicochemical features of lake have been investigated by monthly taken samples between November 2012 and October 2012 from 4 stations which were selected in Eğirdir Lake (Hoyran Region). In this study, 107 taxa from phytoplankton were determined which are Bacillariophyta, Chlorophyta, Charophyta, Cyanobacteria, Dinophyta, Euglenozoa and Ochrophyta; 43, 23,18,13,5,3 and 2 respectively. According to distribution of phytoplankton divisio Bacillariophyta (% 38) Chlorophyta (% 23), Charophyta (% 16), Cyanobacteria (% 13), Dinophyta (% 6), Euglenozoa (% 2) ve Ochrophyta (% 2) have been determined. The members of Bacillariophyta's taxon and individual's phytoplankton species number have been found wealthier than others. Aulacoseira granulata (Ehrenberg) Simonsen, Dinobryon sertularia Ehrenberg, Fragilaria crotonensis Kitton, Synedra ulna (Nitzsch) Ehrenberg, Ulnaria biceps (Kützing) P.Compère, Ulnaria capitata (Ehrenberg) P.Compère have been founded dominance group. Water quality was determined according to physicochemical data's and phytoplankton at each station and they were compared with each other. The determined organisms in Eğirdir Lake (Hoyran Region) were evaluated with water quality results which were made analyses of frequency, dominance and diversity. Consequently, Eğirdir Lake (Hoyran Region) has been determined oligothrophic lake according to the phytoplankton and the physicochemical features.