Sanal mikro denetleyici laboratuarı için sistem yöneticisi ara yüzü tasarımı
Design of system administrator interface for virtual microcontroller laboratory
  1. Tez No: 185513
  2. Yazar: HASİBE HANDE ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AKİF KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: MicroLab, Yönetici Arayüzü, Sanal Laboratuarlar, MicroLab, Administrator Interface, Virtual Laboratory
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZETSANAL MİKRO DENETLEYİCİ LABORATUARI İÇİN SİSTEMYÖNETİCİSİ ARA YÜZÜ TASARIMIHasibe Hande ÇETİNTeknoloji gelişmesi ile birlikte teknolojinin birçok sektöre verdiği destek her geçen günartmaktadır. Bu sektörlerden biri olan eğitimin içine hızla giren teknoloji eğitimi olumluyönde etkilemektedir. Teknolojinin uygulamalı eğitimlerle birleşmesi sonucunda isesanal laboratuarlar oluşmuştur.Bu kapsamda sanal laboratuarlara web üzerinden erişim ve yönetim güçlü bir yazılımdesteği gerektirmektedir. Teknik bilgiye sahip gerçek laboratuarlarda çalışan birçokkullanıcının bir sanal laboratuar oluşturmaları için gerekli yazılım alt yapısı zayıfkalmaktadır.Sanal laboratuarların fonksiyonelliğini artırmak, yönetimine hakim olmak ve bunlarıuygularken herhangi bir yazılım bilgisine ihtiyaç duymamak yönetici arayüzprogramlarının gerekliliğini ortaya çıkarmıştır.Sanal laboratuar olarak geliştirilen Mühendislik Eğitimi İçin İnternete Dayalı, İnteraktif,Sanal Mikrodenetleyici Laboratuarının (MicroLab) ortak bir merkezden yönetiminisağlamak için kullanılabilecek bir yönetim paneli bulunmamaktadır. Mikro DenetleyiciLaboratuarı için Sistem Yöneticisi Ara Yüzü önceden yapılmış MicroLab programınınyönetici ara yüzü eksiliğini gidermek amacı ile yapılmıştır. Gerçekleştirilen projede,uzaktan eğitim için internet üzerinden erişilebilen gerçek zamanlı ve interaktif mikrodenetleyici laboratuarı için sistem yöneticisi ara yüzü ASP.NET, SQL veritabanı dilikullanılarak tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. MicroLab'daki bazı eksikliklerintamamlanmasında C# dili kullanılmıştır. Bu yönetim (admin) paneli, MicroLab dakullanıcıların sisteme giriş çıkışlarını kontrol etmek, sistemde ne kadar kaldığını, hangideneyleri uyguladığını tespit etmek, kullanıcılarınbilgilerini güncellemek ve yeni deneyler ekleyerek sistemin daha verimli ve sürekliolmasını sağlamak için geliştirilmiştir. Bu çalışmada Yönetici arayüzü kullanımı vetemel olarak nasıl yapıldığı anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDESIGN OF SYSTEM ADMINISTRATOR INTERFACE FOR VIRTUALMICROCONTROLLER LABORATORYHasibe Hande ÇETİNSupport of technology sciences increase many different sectors day by day withdevelopment of technology. Education systems are one of the parts of these sectorswhich improved positively by the technology. With this development virtuallaboratories are established with incorporation of practical education and technology.So communication and management with web systems should have high softwaresupport. But persons who have technical knowledge in laboratory can not work invirtual laboratory because of not having enough software information about this.Because of these problems got necessary to user interface programmed.To increase functions of virtual laboratory, to dominate the management and notrequirement to any software knowledge when they practiced causes need of interfaceprogrammes?.Internet-Based, Interactive, Virtual Microcontroller Laboratory Design For EngineeringEducation (MicroLab) which is improved by virtual laboratory has admin panel whichcan be managed centrally. System Administrator Interface for MicrocontrollerLaboratory was made because of solving problems of Administrator Interface. In thisstudy System Administrator Interface for Microcontroller Laboratory was programmedto distance learning by using ASP.NET and SQL database language. At MicroLab tocomplete defectiveness, C# programming language was used for accomplishment someinsufficiency. This admin panel improved for checking connections and disconnectionsfrom system, how long they stay there, to determine which experiment they used , toupdate user?s datas of MicroLab users and to provide more effective and more constantsystem by add new experiments. In this study basic Administrator Interface usage andhow basically it realized explained.