Gül işleme atıklarının kompostlaştırılmasında optimum C/N oranlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma
A research on determination of optimum C/N ratio of composting of rose processing wastes
  1. Tez No: 185542
  2. Yazar: EMRAH ONURSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KAMİL EKİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kompostlaştırma, C/N Oranı, Gül İşleme Atıkları, Composting, C/N Ratio, Rose Processing Wastes
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
GÜL İŞLEME ATIKLARININ KOMPOSTLAŞTIRILMASINDA OPTİMUM C/NORANLARININ BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMAEmrah ONURSALIsparta bölgesine özgü bir atık olan gül işleme atıkları, kompostlaştırma ile faydalı bir ürünhaline getirilebilir. Böylece hem bu atıkların bertarafı sağlanırken, hem de toprak iyileştiriciorganik materyale dönüştürülmüş olmaktadır.Bu çalışmanın amacı; (1) gül posası ile tavuk gübresi karışımının C/N oranı açısındandengeleyecek karbon (C) kaynağını (saman veya talaş) belirlemek; (2) en iyi C kaynağıbelirlendikten sonra maksimum kompostlaştırmayı sağlayacak optimum başlangıç C/Noranını birinci dereceden kompost kinetiği modelini kullanarak belirlemektir. Birincideneme'de kullanılan başlangıç C/N oranları; 10 (kontrol), 15 ve 20, II. Deneme de ise 15, 20,25, 30 ve 35 değerleridir. Kompostlaştırma işlemi, I. ve II. Deneme için sırasıyla 30 ve 28 günsürmüştür. Araştırmada nem içeriği (% y.b.), kül içeriği (%), pH, EC, toplam N değerleri ile,O2 ve CO2 üretimi; kompost sıcaklıkları ve kuru madde kayıpları ölçülmüştür.Araştırmanın I. Deneme sonuçlarına göre, gül işleme atıkları tavuk gübresi ve her iki karbonkaynağı; talaş ve saman ile başarılı bir şekilde kompostlaştırılabildiği, saman ilavelikarışımların organik madde içeriği, kuru madde kaybı ve kompost olgunluk oranı (mR) değeriaçısından istatistiksel olarak daha başarılı olduğu belirlenmiştir.II. deneme sonuçlarına göre, başlangıç C/N oranı yaklaşık 30 olan karışım organik maddedekiazalma, kuru madde kayıpları ve mR değerlerine göre en iyi sonucu vermiştir. C/N oranınınfonksiyonu olarak en yüksek ayrışma ise 0.0319 gün-1 değeri ile C/N=30.24 olduğunda eldeedilmiştir.
Özet (Çeviri)
A RESEARCH ON DETERMINATION OF OPTIMUM C/N RATIO OFCOMPOSTING OF ROSE PROCESSING WASTESEmrah ONURSALRose processing wastes, which is unique to the Isparta Region, could be transformed to auseful product. In this way, this waste is eliminated with a treatment and transformed to aorganic substance which is a great soil conditioner.The aims of this study are: (1)to determine best amendment (straw or sawdust) whichbalances the mixture of rose processing waste and poultry manure (2) to determine maximumdecomposition rate as a function of C/N ratio of compost mixes by means of first order model.For the I. Trial, used initial C/N ratios were 10 (control), 15 and 20; and for the II. Trial 15,20, 25, 30 and 35. Composting trials lasted 30 and 28 days respectively. Compost moisture,O2 and CO2 release, pH, EC, total N, compost temperatures and dry matter loss weremeasured.According to I. Trial results; rose processing wastes could be composted with poultry litterand both sawdust and straw as carbon resource. When considering degradation rate strawamended mixes are successful then sawdust amended ones, and degradation of C/N ratio = 20was found statistically higher among all other C/N ratios.According to II. Trial results; compost mix with C/N ratio ≈ 30 gave significantly higherresults regarding organic matter increase (21.14), dry matter loss (33.37 %) and mR (0.49).Maximum decomposition occurred (0.033 day-1 ) in the initial C/N ratio of ≈ 30.24