Geçiş metal (II) yapılı tetrasiyanonikel bileşiklerin kırmızıaltı spektroskopisi ile incelenmesi
Infrared spectroscopic investigation of transition metal (II) tetracyanonickelate complexes
  1. Tez No: 185549
  2. Yazar: ÜMRAN UYGUN AKDUMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEMİHA BAHÇELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kırmızıaltı spektroskopisi, tetrasiyanonikel, 5-pentanedithiol, 8-octanedithiol, 3-diaminopropan, Infrared spectroscopy, tetraciyanonickelates, 5-pentanedithiol, 8-octanedithiol, 3-diaminopropane
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZETGEÇ Ş METAL (II) YAPILI TETRAS YANON KEL B LEŞ KLER NKIRMIZIALTI SPEKTROSKOP S LE NCELENMESÜmran (UYGUN) AKDUMANKırmızıaltı spektroskopisi, Hofmann-türü konak-konuk bileşiklerini incelemek için engüçlü yöntemlerden biridir. Bu çalışmada, genel formülü ML2Ni(CN)4 olan metal (II)yapılı tetrasiyanonikel bileşikleri, M= Co, Cd ile L, sülfür atomunu içeren 1,5 -pentanedithiol ve 1,8 - octanedithiol ile azot atomunu içeren 1,3-diaminopropanmaddeleri kullanılarak elde edilmişlerdir.Kırmızıaltı spektroskopisi incelemeleri, bu bileşiklerin [M-Ni(CN)4]∞ biçiminde metal-siyanür köprülerden oluşan polimerik tabakalar olduğunu, ligand moleküllerinin azotuçlarından geçiş metallerine (M) bağlandıklarını ve tabakaların alt ve üstündeyeraldıklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTINFRARED SPECTROSCOPIC INVESTIGATION OF TRANSITION METAL(II) TETRACYANONICKELATE COMPLEXESÜmran (UYGUN) AKDUMANInfrared spectroscopy is one of the most powerful tools to investigate the Hofmann-typehost-guest complexes. In this work, the tetraciyanonickelate complexes with the metal(II) structure, given by the general formula ML2Ni(CN)4, are obtained by using M= Co,Cd and L= 1,5-pentanedithiol and 1,8-octanedithiol which contain the sulphureatoms and 1,3-diaminopropane having the nitrogen atoms.Infrared spectroscopic studies shows that these complexes are in the forms of polymericsheets which consist of metal-cyanite bridges as [M-Ni(CN)4]∞ and the ligandmolecules are bound to transition metals (M) from nitrogen ends and they locate aboveor below the sheets.