Kafes yapılı sistemlerde çeşitli organik sıvıların kırmızıaltı spektroskopisi ile incelenmesi
Infrared spectroscopic studies of some organic liquids in systems with cage structure
  1. Tez No: 185551
  2. Yazar: NURİ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEMİHA BAHÇELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kırmızıaltı spektroskopisi, zeolitler, klatratlar, kaliks[4]arenler, 3-diaminopropan, dietilentriamin, Infrared spectroscopy, zeolites, clathrates, calix[4]arenes, 3-diaminopropane, diethylenetriamine
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZETKAFES YAPILI S STEMLERDE ÇEŞ TL ORGAN K SIVILARINKIRMIZIALTI SPEKTROSKOP S LE NCELENMESNuri ÖZTÜRKBu çalışmada, kafes yapıya sahip sistemler olarak üç sistem ele alındı: A-, X- veY-tipi sentetik zeolitler, Hofmann-tipi klatratlar ve kaliks[4]aren. NaA (4A), CaA (5A),NaX (13X) ve NaY sentetik zeolitleri üzerinde adsorbe edilen 1,3-diaminopropanınkırmızıaltı spektrumlarından, alifatik amin grubunun belirtgen NH titreşiminin,adsorblanmada önemli bir rol oynadığı ifade edilebilir. Öte yandan, genel formülüML2Ni(CN)4.G ile verilen Hofmann-tipi klatrat olarak M(dietilentriamin)Ni(CN)4.1,4-Dioksan (M = Co, Cd) bileşikleri elde edilmiş ve kırmızıaltı spektroskopisi ileincelenmişlerdir. Ayrıca, kaliks[4]aren üzerinde adsorblanmış 1,3-diaminopropanınkırmızıaltı spektrum sonuçları verilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTINFRARED SPECTROSCOPIC STUDIES OF SOME ORGANIC LIQUIDS INSYSTEMS WITH CAGE STRUCTURENuri ÖZTÜRKIn this study, three systems as the systems having cage structure have beenconsidered: Type A-, X- and Y- synthetic zeolites, Hofmann-type clathrates andcalix[4]arene. From infrared spectra of 1,3-diaminopropane adsorbed on the syntheticNaA (type 4A), CaA (type 5A), NaX (type 13X) and NaY zeolites it can be stated thatthe characteristic NH vibrations of aliphatic amine groups take place an important rolein the adsorption. On the other hand, the complexes,M(diethylenetriamine)Ni(CN)4.1,4-dioksane (M = Co, Cd), as the Hofmann-typeclathrates with the general formula of ML2Ni(CN)4.G, have been obtained andinvestigated by using infrared spectroscopy. Furthermore, the results of infrared spectraof 1,3-diaminopropane adsorbed on the calix[4]arene have been given.