Güneş enerjili absorpsiyonlu soğutma sistemi
Solar absorption cooling system
  1. Tez No: 185606
  2. Yazar: EVREN GORALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş Enerjisi, Absorpsiyonlu Soğutma, Solar Energy, Absorption Cooling
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Enerji Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Bilim ve Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Üniversitesi : İstanbul Teknik ÜniversitesiEnstitüsü : Enerji EnstitüsüProgramı : Enerji Bilim ve TeknolojiTez Danışmanı : Prof. Dr. Abdurrahman KılıçTez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans-Ocak 2007ÖZETGÜNEŞ ENERJİLİ ABSORPSİYONLU SOĞUTMA SİSTEMİEvren GORALIYaz aylarında bina içi konfor şartlarının iyileştirilmesine yönelik talep; binalardakielektrikli alet sayısının artışı, yeni binalardaki kullanılan cam oranlarının yüksek olmasıve dış hava sıcaklıklarındaki yükselmeler nedeniyle günden güne artmaktadır. Ayrıca,bu konuda yapılan projeksiyonlar soğutma sistemlerine yönelik talebin gelecek yıllardada gittikçe artacağını göstermektedir. Bu çalışmada, NH3/H2O ile çalışan 20 kWkapasitesindeki absorpsiyonlu soğutma sisteminin çalışma koşulları belirlenmiş vesisteme etki eden parametreler analiz edilmiştir. Belirlenen çalışma şartlarında, soğutmasezonu boyunca sistem için gerekli ısı miktarlarının Antalya güneş ışınımı değerlerikullanılarak, karşılanma oranları incelenmiştir. Sistem için gerekli kollektör alanı,optimum güneş enerjisinden faydalanma oranına göre belirlenmiştir. Sistemin güneşenerjisinden faydalanma oranı ve STK (Soğutma Tesir Katsayısı) değeri ile referans birsisteme göre birincil enerji tüketimi tasarruf potansiyeli hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
University : istanbul Technical UniversityInstitute : Institute of EnergyProgramme : Energy Science and TechnologySupervisor : Prof. Dr. Abdurrahman KILIÇDegree Awarded and Date : M.Sc.-January 2007ABSTRACTSOLAR ABSORPTION COOLING SYSTEMEvren GORALIThe demand for improving building indoor comfort conditions in summer season isincreasing due to the increase of the number of electrical devices in buildings, glassratios of new buildings and outdoor air temperature from day to day. Furthermore, theprojections show that the demand for cooling will increase gradually in time. In thisstudy, design conditions of a NH3/H2O absorption cooling system with 20 kW capacityare determined and the effect of system parameters are analyzed. With determineddesign conditions; the meeting fraction of required amount of heat is investigated usingAntalya solar insolation values during cooling season. The required collector area forthe system is determined according to the optimum solar energy usage fraction. Thesaving potential of the primary energy consumption is calculated according to a refencesystem with solar energy fraction and COP (Coefficient of Performance) value of thesystem.