Güneş enerjili ısıtma ve absorpsiyonlu soğutma sisteminin tasarımı
Design of a solar assisted heating and absorption cooling system
- Tez No: 285137
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KORAY ÜLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Güneş enerjisi, absorpsiyonlu soğutma, parabolik güneş toplatıcısı, güneş enerjisi destekli ısıtma, Solar energy, absorption cooling, parabolic collectors, solar assisted heating
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu tez çalışması kapsamında parabolik oluk tipli toplayıcı kullanılan güneş enerjisi destekli ısıtma ve absorpsiyonlu soğutma sistemi tasarımı incelenmiştir. İklimlendirme sistemi İzmir'de bulunan bir laboratuvar binası için teorik olarak tasarlanmıştır. Bu kapsamda öncelikle İzmir ili için meteorolojik veriler ile güneş ışınımı, ısıtma ve soğutma yükleri hesaplanmıştır. Sistem yaz modu ve kış modu olmak üzere iki farklı çevrim gerçekleştirmektedir. Soğutma çevrimi için Lityum bromür-su akışkan çifti kullanan absorpsiyonlu soğutma sistemi, ısıtma çevrimi için ise sıvı dolaşımlı aktif güneş enerjili ısıtma sistemi tasarlanmıştır. Isıtma ve soğutmayı birlikte yapan bütünleşik sistemde güneşi tek eksende izleyen parabolik oluk tipi toplayıcı kullanıldığında ihtiyaç duyulan toplayıcı alanı ve yıllık faydalanma oranı incelenmiştir.Çalışmanın amacı parabolik oluk tipi toplayıcı, depolama tankı ve LiBr-su absorpsiyonlu soğutma makinesinden oluşan sistemi teorik olarak tasarlamaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, a design of solar assisted heating and absorption cooling system driven by parabolic trough collectors is presented. The system is designed theoretical for a laboratory building in Izmir, Turkey. In this concept, firstly the heating and cooling loads of building and solar radiation are calculated using meteorological data for Izmir. The system works at two state comprised of winter and summer modes.For heating cycle, active systems using liquid as the working fluid; and for the cooling cycle, solar-powered absorption cooling system with the absorption pair of lithium bromide and water are used. Total collector area for using one axis tracking parabolic collector system and the annual rate of heating and cooling load of the institute building are investigated in this study.The objective of this study is to be design a complete system consist of parabolic trough collectors, a storage tank and LiBr-H2O absorption chiller.