Production of poly(hema-mah) adsorbent for rheumatoid arthritis treatment and design of packed bed column
Romatoid artrit tedavisine yönelik poli(hema-mah) adsorbentin üretimi ve dolgulu kolon dizaynı
  1. Tez No: 185625
  2. Yazar: ERKUT YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ADİL DENİZLİ, PROF.DR. SÜLEYMAN PATIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Kimya, Biochemistry, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İmmunoadsorpsiyon, otoantibadi, otoimmün hastalıklar, immunoglobülinler, romatoid artrit, Immunoadsorption, autoimmune diseases, autoantibody, IgG, rheumatoid arthritis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Romatoid artrit (RA) vücudun kendi bağışıklık sisteminin sağlıklı hücrelere saldırdığıbir otoimmün bozukluktur. Dünya nüfusunun yaklaşık %1'i RA hastasıdır. RA'nın hemeklemsel hem de sistemik etkileri vardır. Durum vücuttaki pek çok dokuyu etkileyebilirfakat genellikle en şiddetli etkilenen yer eklemlerdir. RA'da hastalığı ortadankaldıracak bir tedavi yoktur. Artrit tedavisinin ana amaçları ağrı ve rahatsızlığıazaltmak, deformasyonları ve eklem fonksiyonlarının kaybını önlemek ve üretken veaktif bir yaşam sağlamaktır. Fakat hastaların yaklaşık % 30'u ilaçlara cevapvermemekte bir kısmında da ilaçlar etkili olamamaktadır. Bu durumda protein Aimmunoadsorpsiyonu alternatif bir yöntem olarak gündeme gelmektedir. Protein Aimmunoadsorpsiyonu kronik ve şiddetli RA da yangıya sebep olan otoantibadilerihasta kanından uzaklaştırarak belirtileri iyileştirmektedir. Fakat işlemin maliyetioldukça yüksektir. Ayrıca hastalarda eklem ağrısı, eklemlerde şişme, hipotansiyon,hipertansiyon, anemi, ödem, solunum güçlüğü, yüksek ateş gibi önemli yan etkilereneden olmakta ve adsorbentten protein A sızması bağışıklık cevabı oluşmasınaneden olmaktadır. Sunulan tezde poli(HEMA-MAH) immunoadsorpsiyon kolonununRA hasta plazmasından patojenik antibadilerin uzaklaştırılma performanslarınınbelirlenmesi amaçlanmıştır. Poli(HEMA-MAH) içeren immunoadsorpsiyon kolonu RAtedavisi için daha kararlı, daha güvenli, kolay hazırlanabilir ve düşük maliyetli olarakdeğerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Rheumatoid arthritis (RA) is an autoimmune disorder caused when the body?s ownimmune system attacks healthy cells. About 1% of the world population has RA. RAhas both articular and systemic manifestations. The condition can affect many tissuesthroughout the body, but the joints are usually most severely affected. RA is a non-curative disease. The major goals of treatment of the arthritis are to reduce pain anddiscomfort, prevent deformities and loss of joint function, and maintain a productiveand active life. But approximately 30% of the patients with RA do not sufficientlyrespond to drugs and some of them failed to respond to drugs. In this case, protein Aimmunoadsorption is an alternative. Protein A immunoadsorption improvessymptoms in people with chronic and severe RA by removing the autoantibodies thatcause inflammation from patients blood. But the procedure has considerably highcost. Also causes to some important adverse effects like joint pain, joint swelling,hypotension, hypertension, anemia, edema, respiratory difficulties, and fever andprotein A leakage from adsorbent causes immune response. In this thesisdetermination of the performance of poly(HEMA-MAH) immunoadsorption column inremoving pathogenic antibodies from RA patients plasma is aimed.Immunoadsorption column with Poly(HEMA-MAH) microbeads can be regarded morestable, safer, easy to prepare and cost effective adsorbent for RA treatment.