Çok taşıyıcılı kod bölüşümlü çoklu erişim sistemlerde kanal kestirimi
Channel estimation in multi carrier code division multiple access systems
  1. Tez No: 185626
  2. Yazar: KORHAN KONUKLAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SALİM KAYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dikgen Frekans Bölüşümlü Çoklama (OFDM), Çok TaşıyıcılıKod Bölüşümlü Çoklu Erişim (MC-CDMA), Kanal Kestirimi, OFDM, MC-CDMA, Channel Estimation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Yüksek bant genişliği verimi ve yüksek iletim kapasitesi sağlayan Dikgen FrekansBölüşümlü Çoklama (OFDM) telsiz haberleşmesinde geniş bir alandakullanılmaktadır. OFDM'in bir varyasyonu olan Çok Taşıyıcılı Kod Bölmeli ÇokluErişim (MC-CDMA) bireysel veri simgelerinin frekans alanında yayma kodukullanılarak yayıldığı bir OFDM tekniğidir. MC-CDMA gelecek nesil geniş bantlıiletişim sistemleri için uygulanabilir bir aday olarak önerilmektedir.Bu tezde, MC-CDMA sistemlerinde pilot simge temelli kanal kestirimi incelenmiştir.Blok-tip kanal kestirim ve tarak-tip kanal kestirim olmak üzere iki temel kanal kestirimiaraştırılmıştır. Blok-tip kanal kestiriminde, simgeler periyodik olarak gönderilmekte vetüm alttaşıyıcılar pilot olarak kullanılmaktadırlar. Tarak-tip kanal kestiriminde, pilotsimgeler veri katarı içine düzenli olarak yerleştirilmektedir. Tarak-tip pilot kanalkestiriminde, kanalı kestirmek için etkili aradeğerleme tekniği gereklidir. Tezkapsamında, doğrusal aradeğerleme ve ikinci dereceden aradeğerleme teknikleriüzerinde çalışılmıştır. Tüm bu tekniklerin bit hata oranı başarımları çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Orthogonal Frequency Division Multiplexing (OFDM) has gained a lot of attention andwidely studied in wireless communications systems because it provides high ratetransmission capability with high bandwidth efficiency. Multi Carrier Code DivisionMultiple Access (MC-CDMA) is an OFDM technique where the individual datasymbols are spread using a spreading code in the frequency domain. MC-CDMA hasbeen proposed as a viable candidate for future generation broadband communicationsystems.In this thesis, we considered pilot symbol aided channel estimation in MC-CDMA. Weinvestigated two basic channel estimations which are block-type pilot channelestimation and comb-type pilot channel estimation. In block-type pilot channelestimation, channel estimation symbols are transmitted periodically, and allsubcarriers are used as pilots. In comb-type pilot channel estimation, pilot signals areuniformly inserted into data stream. In comb- type channel estimation, an efficientinterpolation technique is necessary in order to estimate channel. We studied LinearInterpolation and Second Order Interpolation techniques. BER performance of allthese techniques are obtained.