Hava harekat görevlerinde filoların hedeflere atanmasının modellenmesi ve gerçekleştirimi
Design and implementation of an asset - target allocation system for air tasking orders
  1. Tez No: 185628
  2. Yazar: ŞÜKRÜ TİKVEŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FARUK POLAT, Y.DOÇ.DR. KAYHAN İMRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Askeri kaynak planlama, kombinasyonel optimizasyon, ge-netik algoritma, tam arama, Military resource planning, asset allocation, combinatorial optimiza-tion, genetic algorithm, exhaustive search
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalış mada, hava operasyonları için askeri kaynak planma problemi vesprobleme yönelik üretilmiş çözüm yöntemleri araş tırılmış tır. Çeş itli problem büyüklüks s s sve karmaş ıklıkları için bu yöntemlerin uygulanabilirlik ve baş arımları incelemiş ,s s sayrıca gerçek zaman kısıtlarının bulunması durumunda bu yöntemlerden ne sekildeşğfaydalanabilecegi anlatılmış tır.s Çalış manın katkısı olarak, bu tür problemlerinsçözümü için bir çatı hazırlanmış ve çeş itli durumlar için uygun olan yöntems sçözümlemeleri sunulmuş tur.sğAskeri kaynak planlama problemleri, silahlı kuvvetlerin bulundurdugu kaynakları,gerçekleş tirmesi gereken görevlere en verimli olarak ataması ile ilgilidir. Tanımsolarak, eniyileme problemleri içinde, kombinasyonel optimizasyon dalına ve kar-maş ıklık olarak NP − Complete kümesine dahildirler. Ayrıca, düş man savunmas sbirimlerinin bulunması, görevlerin birbirleriyle iliş kilerinin kapsama eklenmesi, vbsğssartlara göre çeş itli sekillde degiş ebilen problem formülasyonları da bulunmaktadır.ş sşGeliş tirilen olası çözümlerin kıyaslanabilmesi için, yöntemlerin tümüne ortak birsğproblem tanımı oluş turulmuş ve tüm çözücülerin çalış tırılabilecegi yazılım çatısıs s shazırlanmış tır.s Yapılan deneyler sonucunda ise, görev sayısı olarak büyük vesğ ğkarmaş ıklıgı yüksek girdiler için genetik algoritma kullanmanın, diger hallerde iseğdallan ve sınırla ile tam arama yapmanın uygun oldugu görülmüş tür.s
Özet (Çeviri)
This thesis considers the resource allocation problem and proposed solutionsfor air force military operations. The applicability of various methods depends onthe size of the problem and the complexity (i.e.: resource availability) of the inputconfiguration. In thıs thesıs, a framework has been desıgned to analyse the methodsin different conditions.The military resource allocation problem tries the optimize to allocation of militaryassets to fulfill a given list of objectives as effectively and efficiently as possible. Theformulation of a specific problem may be adopted to include enemy defences orinter-mission dependencies into account. Yet, all the studied forms of the problemare classified under combinatorial optimization branch of mathematical optimizationproblems.The problem complexity has been analysed, and shown to be in NP − Completeset. Also the suitability of solvers for real time constraints have been discussed.In order to compare different methods, a subset of the problem has been definedand a framework with the implementation of specific solvers has been prepared.The analysis of solver peformance show that genetic algorithms are appropriate forlarge and complex problem instances. Exhaustive search with branch-and-boundmethod is sufficient for the other instances of the problem.