Lise ı. sınıf öğrencileri için ohm yasası konusunda öğrenme istasyonları?nın geliştirilmesi ve uygulanması
The development and application of learning stations on ohm law for the first year highschool students
- Tez No: 185627
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET İLHAN ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Learning Stations, Ohm Law, Physics Education, Elementary SchoolStudents.iv
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalımada Lise I. sı f öğnı rencileri için ?Ohm Yasası konusunda yeni?tı şgeliştirilmişolan öğrenme istasyonlarıtanılmı yöntemin baş sı geliş, arı, tirilenş şr.ıbaşarı testinin sonuçları dayanarak tartı lmıtı Araşrmacı tarafına tı ndanrenme İgeliştirilen ?Öğ stasyonları Ankara ili, Akyurt ilçesi, Akyurt Çok Programlı?,ş şLisesi'nde uygulanmı r. Çalıtı manı örneklemini beşLise I. sı fta öğn nı renim görentoplam 155 öğrenci oluşturmuş Öğtur. rencilerin başlangıçtaki baş durumlarıI.arı ,dönem karnelerindeki Fizik notlarıesas alı ğnda öğndıı rencilerin eş düzeydeitbelirlenmiş İ er ders saati kullanıoldukları tir. kiş larak yapı uygulamalarda kontrollanrenci) ?Ohm Yasası konusu geleneksel yöntemlerle anlatı şgrubuna (55 öğ ? lmı,deney grubundaki öğrenciler (100 öğrenci) ise okulun fizik laboratuvarı ?OhmndaYasası konusuna yönelik hazı? rlanan öğrenme istasyonlarında, öğretmenş ş r. İrehberliğinde çalımılardı stasyonlar; bilgisayar, kavram haritasıve görselşma kâğtlarıdağtı ş r. Hazıı ılmıaraçlarla desteklenmiş öğ, rencilere çalı tı rlananistasyon sayı 12' dir. İ istasyon; ?Ohm Yasası nı Direnç, Akı Şsı lk ? n; m iddeti vePotansiyel Fark kavramları kullanarak ifade edilmesine yöneliktir. 2. istasyondanıöğrenciler Ohm, Amper ve Volt birimlerinin çevirme işlemleri ile ilgilenmişlerdir. 3.,4. ve 5. istasyonlarda ise öğrencilerin formül kullanma becerilerine yönelik; Direnç,Akı Şm iddeti ve Potansiyel Fark ile ilgili problemler yer almaktadı 6. istasyondar.öğrenciler istasyondaki örnek dirençlerin değerlerini renk kodlarından yararlanaraktespit etmişlerdir. 7. istasyon bilgisayar ile desteklenen bir istasyondur. Buradarenciler George Simon Ohm'un hayatı yaptıı şğ çalımalar ile ilgili hazı şöğ ve rlanmıolan slayt gösterisini izlemişlerdir. 8. ve 9. istasyonlarda öğrenciler bir iletkenin özş ş r. 10. istasyon günlük hayatladirencini bulmaya yönelik çalımalar yapmılardıilintilidir. Öğrenciler burada iki ellerinin başparmaklarıarasındaki direnç değerinikendileri ölçerek bulmuşlardı 11. istasyonda ise öğr. rencilerin bütün istasyonlardaı tıkarşlaşkları kavramları pekiştirmek amacıyla kavram haritasındanyararlanı ş r. Son istasyonda da ?Ohm Yasası hakkılmıtı ? ndaki bazıtanı vemitlikler ıklı düzenek hazış birı rlanarak tekrar edilmiş İeş tir. stasyon kontrol listeleri,işıistasyon takip yönergeleri ve hangi istasyonda ne kadar çalılabileceğ göstereninişzaman çizelgeleri de ortamda hazı bulunmuş Çalır tur. mayıtakip eden haftadaöğrencilerin ?Ohm Yasası konusundaki baş ları? arı nıölçmek üzere geliştirilenbaşarıtesti ve öğrenme istasyonları yönelik tutumlarına nıbelirlemek üzereşgeliştirilen tutum ölçeğ uygulanmı r. Uygulamanı öği tı n; renme istasyonlarındaş öğçalıan rencilerle, geleneksel yöntemle ders işleyen öğrencilerin baş larıarıarası anlamlı fark yaratı yaratmadıı ş ş öğğ tartılmıı,nda bir p renme istasyonlarındaş öğ şçalıan rencilerin istasyonda çalımaya yönelik nası tutum gelişl tirdikleriaraş rı şr. İ ştılmıtı Araş rmatı sonucunda, ?Öğrenme stasyonları?nda çalıanöğrencilerin baş ları olumlu yönde anlamlıbir fark olduğ ve öğarı nda u rencilerinşistasyonlarda çalımaya yönelik olumlu tutum geliştirdikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the learning stations about ?Ohm?s Law? were developed andintroduced. This method?s success was also discussed on the basis of results ofdeveloped achievement test for the first year high school students. The?LearningStations? were applied in Akyurt Multi-Program High School in Akyurt, Ankara. Thesample of the study included 155 ninth grade students in 5 classrooms. Whenstudents? grades in their physics class in the first semester were taken intoconsideration, it was determined that students had similar achievement levels.Applications were planned for and took two class hours each. ?Ohm?s Law? wastaught with traditional method to control group students (n=55) whereas studentsin the treatment group (n=100) studied the same subject with learning stationsdesigned for ?Ohm?s Law? with the help of teacher at the school Physicslaboratory. The stations were equipped with computer, concept map and visualmaterials and worksheets were also provided. Twelve learning stations wereprepared. The first station was for describing the ?Ohm?s Law? by using theconcepts of Resistance, Current Force, and Potential Difference. At the secondstation, students were asked to study the conversions among the units of Ohm,Ampere, and Volt. At the 3rd, 4th, and 5th stations, there were problems aboutResistance Current Force, and Potential Difference intended for students to usethe formulas. At the 6th station, students determined the values of sampleresistances by using the color codes. The 7th station was supported with acomputer. Here students watched the slide show about George Simon Ohm?s lifeand his studies. At the 8th and 9th stations, students tried to find the conductor?sspecific resistance. The 10th station was about the daily life. Here students foundthe value of the resistance between their thumbs by measuring themselves. At the11th station, a concept map was used to reinforce all the concepts that thestudents studied at the other stations. At the last station, some definitions andformulas about ?Ohm?s Law? were repeated with a colorful and lighted displaymechanism. The station control lists, the directions for the stations, and the timecharts showing how much time should be spent at the stations were provided. Theweek after the study, an achievement test prepared for evaluating the students?understanding about ?Ohm?s Law? and an attitude scale developed for determiningthe students? attitudes towards the learning stations were administered. It wasdiscussed that if there was a difference between the traditional and treatmentstudents? achievements and attitudes. As a result of the research, it wasdetermined that there was a significant positive difference in the achievementlevels of the students who have studied at the ?Learning Stations? and they alsodeveloped positive attitudes towards studying with the learning stations.