Doğal ve klinik Nocardia suşlarına bazı sulfonamit türevlerinin antimikrobiyal etkileri ve taksonomik uyulamaları
Antimicrobial effects of some sulphonamide derivative compounds on clinical and natural Nocardia strains and its taxonomic implications
  1. Tez No: 185662
  2. Yazar: FADİME ÖZDEMİR KOÇAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KAMİL IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Nocardia, Sulfonamit, Antimikrobiyal Etki, Nümerik Taksonomi, Nocardia, Sulphonamide, Antimicrobial Effect, Numerical Taxonomy
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
This watermark does not appear in the registered version - http://www.clicktoconvert.comiDOĞAL VE KLİNİK NOCARDIA SUŞLARINA BAZI SULFONAMİTTÜREVLERİNİN ANTİMİKROBİYAL ETKİLERİ VE TAKSONOMİKUYGULAMALARIÖZETNocardia'lar aerobik, katalaz-pozitif, gram boyamada pozitif sonuç veren ve büyümedevrelerinin aşamalarında asit-alkol dirençli olan mikroorganizmalardır. Mycolata grubununbir üyesi olan Nocardia cinsi, fırsatçı patojen olması nedeniyle klinik açıdan önemlidir veoluşturduğu enfeksiyonların (Nokardiyozis) tedavisinde en çok sulfonamit türevi ilaçlar tercihedilir.Kimya bölümünde sentezlenmiş olan 7 adet sulfonamit türevi maddenin Nocardiasuşlarına karşı antimikrobiyal etkileri araştırılmıştır. Test mikroorganizmaları; Aymen'nin(2003) tezindeki bulgulara göre; farklı kümeleri temsilen 21 toprak izolatı ile Ege ÜniversitesiTıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji bölümünden sağlanan 7 klinik suş, 7referans suş ve 14 tip örneği ve kontrol suş olarak seçilen S.aureus ATCC 43300 olmak üzeretoplam 50 suştan oluşturuldu. Antimikrobiyal aktivitenin belirlenmesinde disk difüzyonmetodu kullanıldı. Kullanılan kimyasal bileşiklerin hepsi DMSO'da çözündürüldü ve farklıiki konsantrasyonda antimikrobiyal etkileri incelendi. Sonuç olarak elde edilen inhibisyon zondeğerleri ve maddelere bağlanmış olan substituentlerin s sabitleri kullanılarak Hammettgrafikleri çizilmiştir. Hammett grafiklerinin değerlendirilmesine göre elektron çekicisubstituentler varlığında, sulfonamitlerin etkinliğinin arttığı gözlenmiştir. Ayrıca,konsantrasyon arttıkça zon çapında bir artışın olduğu fakat bu artışın dikkate değer bir artışolmadığı belirlenmiştir.Ayrıca antimikrobiyal test sonuçları taksonomik açıdan nümerik analizlerledeğerlendirilmiştir. Taksonomik karakterler, 20 antimikrobiyal aktivite birim karakteri ve 149test edilen (Aymen, 2003) taksonomik karakter olmak üzere toplam 169 birim karakterdenoluşturuldu. Veriler, X-Taxon programında SSM-UPGMA analizleri ile değerlendirilmiş vekümeler NTSys-pc programı ile elde edilmiştir. SSM-UPGMA benzerlik katsayısı vekümeleme analizleriyle oluşturulan soy ağaç bulguları, Aymen (2003)'nin bulgularıylakarşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar antimikrobiyal aktivite testlerinin nümerik taksonomikkarakter olarak kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This watermark does not appear in the registered version - http://www.clicktoconvert.comiiANTIMICROBIAL EFFECTS OF SOME SULPHONAMIDE DERIVATIVECOMPOUNDS ON CLINICAL AND NATURAL NOCARDIA STRAINS AND ITSTAXONOMIC IMPLICATIONSABSTRACTNocardia are aerobic, catalase-positive, gram positive microorganisms are typicallyacid-alcohol fast at some stage of growth cycle. The genus Nocardia, a member of Mycolatagroup, is clinically important because of being opportunistic pathogen and the sulphonamidederivative medicines are prefered to cure of ınfection (Nocardiosiz) caused by Nocardia.Antimicrobial effect of synthesized of the Chemistry Department, 7 sulphonamidederivative compounds were invertigated against Nocardia isolates. Total 50 test organisms,which consist of 21 soil isolates choiced from represating different cluster of soil isolates ofAymen (2003), 7 clinical isolates were provided by Ege University, Medical School,Microbiology and Clinical Microbiology Department, 7 reference strains, 14 type strains anda control strain of S.aureus ATCC 43300. Antimicrobial activity was tested by disc diffusionmethod. All used chemical compounds were dissolved in DMSO and then antimicrobial effectof chemicals were tested two different concentrations. Consequently, obtained inhibition zonevalues were plotted and clarified according to substituents s statics by using Hammett graphsmethod. According to Hammett graphs evaluations, when the sulfonamide compounds had anelectron withdrowing substituent, their increasion of effects were seen. In addition, in the caseof increasing the concentration of derivative compounds led to an increase in inhibition zonesbut that was not significant changes.In addition, antimicrobial test results was evaluated as a taxonomical character bynumerical analysis. Total 169 taxonomic unit characters consisting of 20 antimicrobial effectunit characters and 149 tested taxonomic characters by Aymen (2003). The test resultsobtained were evaluated on the X-Taxon program with SSM- COMPLETE analysis andclustering was achieved by NTSsy-pc program. SSM-UPGMA dendrogram was compared withfinding of Aymen (2003). Outcome of obtained test results were showed antimicrobialactivity tests can be used a unit characters in the numerical taxonomy.