Selva ve Camarosa çilek çeşitlerinde bazı bitki aktivatörlerinin erkencilik, verim, kalite ile yapraklardaki besin element düzeylerine etkileri
The effects of some plant activators on earliness, yield, quality and nutrient element levels of leaves in Selva and Camarosa strawberry cultivars
- Tez No: 185664
 - Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRİYE BİLGENER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Çilek, Fragaria x ananassa, Bitki Aktivatörü, Verim, Kalite, Erkencilik
 - Yıl: 2005
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma değişik bitki aktivatörü uygulamalarının Selva ve Camarosa çilekçeşitlerinde erkencilik, verim, meyve kalitesi ve yapraklardaki makro ve mikro besinelement miktarları üzerine etkilerini belirlemek amacıyla Temmuz 2003- Temmuz 2005yıllarında yürütülmüştür. Denemede ?Crop-Set?, ?Isr-2000 bitki aktivatörleri?,?bunların karışımı? ve ?kontrol? olmak üzere 4 farklı uygulama yapılmıştır.Denemenin her iki yılında da farklı bitki aktivatörü uygulamalarının bitki başınaverim, ortalama meyve ağırlığı, ortalama gövde sayısı, ortalama kol sayısı, sudaçözünebilir kuru madde miktarı ve titre edilebilir asit içeriği üzerine olumlu bir etkisiolmamıştır. Ancak bu özellikler bakımından çeşitler arasında önemli farklılıklarsaptanmıştır. Erkencilik bakımından iki deneme yılında da uygulamalar ve çeşitlerarasında farklılık gözlenmemiştir.Farklı bitki aktivatörü uygulamalarının yapraklardaki N ve Cu içerikleri üzerineolumlu etki yaptığı, diğer makro ve mikro besin element içerikleri üzerine önemli biretki yapmadığı saptanmıştır. Bitkilerin yapraklarındaki N içeriği Crop-Setuygulamasından, Cu içeriği ise karşım uygulamasından daha fazla etkilenmiştir. Ayrıcayapraklardaki Ca, Fe ve Cu içerikleri bakımından çeşitler arasında farklılıkbulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was performed to determine the effects on earliness, yield, fruitquality and macro and micro nutrient amounts in leaves of Selva and Camarosastrawberry cultivars, beginning july-2003 to july-2005. In the experiment, four differenttreatments were applied including ?Crop-Set?, ?Isr-2000 plant activators?, ?theirmixture? and ?control?.Different plant activator treatments did not affect the yield per plant, mean fruitweight, mean crown number, mean runner number, soluble dry matter and titreableacidity content in both years. However, there were significant differences betweencultivars in these properties. Also, there were no significant differences determined inearliness between treatments and cultivars in both years.The applications of different plant activators affected positively in N and Cucontents of leaves. Although, it was determined these four treatments did not affect theother macro and micro nutrients? contents. The N content of the leaves was increased byCrop-Set treatment; the Cu content of the leaves was increased by mixture treatment. Inaddition, there were some differences between cultivars in Ca, Fe and Cu contents ofleaves.Key Word: Strawberry, Fragaria x ananassa, Plant Activator, Yield, Quality, Earliness