Bir Quercus cerris L. var. cerris ormanında tahribat derecesi farklı iki alanda bulunan bazı bitkilerin grime stratejilerine göre sınıflandırılması
Classification according to grime strategies of some plant species in two land with different disturbance levels in a Quercus cerris L. var. cerris forest
- Tez No: 185667
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Grime stratejileri, C-S-R, tahribat, stres, rekabet, Grime strategies, C-S-R, disturbance, competition, stress
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırma, Samsun-Bafra karayolunun 17. km'sinde bulunan SamsunOndokuz Mayıs Üniversitesi Kurupelit Kampüsü'nde yaygın olarak bulunan Quercuscerris L. var. cerris ormanlarından seçilmiş olan, tahribat derecesi farklı iki devamlıörnek parselde gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada, tahribat derecesi yüksek olanalandan toplanan 62 bitki türünün ve çok az tahrip edilmiş alandan toplanan 50 bitkitürünün Grime stratejileri (1979, 2002), Hodgson ve ark. (1999) tarafından uygulananmetoda göre belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular değerlendirildiğinde,fazla tahrip edilmiş olan alanda bulunan bitki türü sayısının, çok az tahrip edilmiş olanalana oranla daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte, fazla tahrip edilmişolan alanda bulunan türler 10 farklı strateji gösterirken, çok az tahrip edilmiş olanalanda bulunan türler 9 farklı strateji göstermektedir. Fazla tahrip edilmiş olan alandatürlerin % 40'ı CR, %16'sı C/CR, %16'sı C/SC, %8'i C, %7'si R/CR, %3'ü SC, %3'üS/SC, %3'ü C/CSR, %2'si SC/CSR ve %2'si S/CSR tip strateji göstermektedir. Bunakarşın, çok az tahrip edilmiş olan alanda bulunan türlerin %46'sı CR, %14'ü C/SC,%10'u C/CR, %8'i SC, %6'sı R/CR, %6'sı C/CSR, %4'ü C, %4'ü SC/CSR ve %2'siCR/CSR tip strateji göstermektedir.Sonuç olarak, tahribat derecesi yüksek olan alanda rekabet ve tahribatbaskılarına bağlı olarak gelişen ikincil ve üçüncül stratejilerin sayıca fazla olduğugörülmektedir. Rekabetçi ve ruderal kökenli stratejilerin fazla olması, alanda tahribatınve rekabetin oldukça etkili olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, çok az tahripedilmiş olan alanda ise bitki türlerinin göstermiş olduğu stratejilere bakıldığında;tahribat ve rekabetin yanı sıra stres faktörünün de önemli olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out in two permanent samples with differentdisturbance levels taken from a common Quercus cerris L. var. cerris forest in SamsunOndokuz Mayıs University Kurupelit that situated at 17. km of Samsun-Bafra highway.In this study, Grime strategies (1979, 2002) of 62 plant species which have been pickedup from high disturbed land and 50 plant species which have been picked up from low-disturbed land, have been determined according to the method that has been applied byHodgson et al. (1999). When the results were evaluated , it has been established thatnumber of plant species in the highly disturbed land is more than of low-disturbed land.However, while plant species which occur on low-disturbed land are included in 10different plant strategies, plant species which occur on high-disturbed land are includedin 9 different plant strategies. In highly disturbed land that of plant species are 40% CR,16% C/CR, 16% C/SC, 8% C, 7% R/CR, 3% SC, 3% C/CSR, 2% SC/CSR and 2%S/CSR. In contrast, in low-disturbed land, that of plant species are 46% CR, 14% C/SC,10% C/CR, 8% SC, 6% R/CR, 6% C/CSR, 4% C, 4% SC/CSR and 2% CR/CSR.Finally, in high-disturbed land secondary and tertiary plant strategies which occurbecause of competition and disturbance are very high. High number of competitor-ruderal strategies show that disturbance and competition are very effective. However,when looking at to strategies of plant species which occur in low-disturbed land, ıtseemed that stress is also effective together with competition and disturbance.