Çelik taşları ile takviyeli dökme demir kompozitlerinin işlenebilirliklerin deneysel olarak incelenmesi
Experimental investigation of the steel chip reinforced cast iron composites machinebility
- Tez No: 185723
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: işlenebilirlik, cevap yüzey metodu, takım ömrüiii, machinebility, response surface methodology, tool lifeiv
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziÇELİK TALAŞ TAKVİYELİ DÖKME DEMİRKOMPOZİTLERİN İŞLENEBİLİRLİKLERİNİNDENEYSEL OLARAK İNCELENMESİŞenol ParlakSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMakine AnaBilim DalıDanışman: Yrd.Doç.Dr. Yusuf YILMAZ2006, 164 SayfaJüri: Yrd.Doç.Dr. Yusuf YILMAZProf. Dr. Ali ÜNÜVARYrd.Doç.Dr. Hüseyin İMREKBu çalışmada çelik torna talaşı takviyeli dökme demir kompozitlerinişlenebilirliğindeki değişmeler deneysel olarak incelenmiştir. Çelik torna talaşları kalıpboşluğuna dik , homojen dağılım gösterecek şekilde yerleştirilip üzerine ergitilmiş dökmedemir (GG 20) dökülerek yuvarlak numuneler elde edilmiştir. Her bir numune içinbelirlenen parametrelerde (V:Kesme Hızı, f:İlerleme ve d:Derinlik) deneyler yapılmış vesonuçlar karşılaştırılmıştır. Deneyler son aşama Yüzey pürüzlülük değerleri alınmış vekarşılaştırılmıştır.Deneyler sonucunda takım ömrü denklemleri ve Yüzey pürüzlülük denklemlerioluşturulmuştur.Oluşturulan denklemlerin güvenilirlik aralıkları belirlenmiş ve modelinyeterliliği test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisEXPERIMENTAL INVESTIGATION OFTHE STEEL CHIP REINFORCED CAST IRONCOMPOSITES MACHINEBILITYŞenol ParlakSelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Mechanical EngineeringSupervisor: Assist.Prof Dr. Yusuf YILMAZ2006, 164 PagesJury :Assist.Prof Dr. Yusuf YILMAZProf.Dr. Ali ÜNÜVARAssist.Prof.Dr. Hüseyin İMREKIn this study, changing of the machinability of steel-chip reinforced cast ironcomposites are experimentally investigated. The chip resinforced metal matrix compositeswere produced by foundary process. To obtain the round samples, by pouring moltelmetal in to the mould,where steel chips were vertically placed in.For allspecimens,according to the parameters(V:cutting speed, f:propagate, d:Deep),experiments were investigated and the results were compared.At the last sequence,surface rougness of the specimens measured and compared.According to the results of the experiments, tool-life and surface rougnessequations has formed.Reliability limits of formed equations determined and thesufficiency of the model was tested.