İşletmelerde iş etiğinin değerlendirilmesi ve bir kamu kurumunda uygulanması
Evaluation of business ethic in administrations and application in a public association
- Tez No: 185725
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ATİLLA ARICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Etik, iş etiği, etik program, etik kod, etik etkisinigeliştirme modeli.i, Ethic, business ethic, ethic program, codes of ethic, ethiceffectiveness test.ii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Etik en basit yapıdan en karmaşık yapıya kadar oluşan bütün topluluklardakiahlaki değerlerdir. İş etiği ise işletmelerde hakim olan etik kurallardır. Bütün bukurallar işletmeyle ilgili kişi ve grupların etik değerlerini ortak paydada buluşturur.Bütün politikaları, kanunları, ilişkileri ve davranışları etkileyen kurallar öncelerisözlü ifade edilirken günümüzde yazılı ifade edilmektedir. Bu da araştırmacıların işetiğine ilgilerini artırmıştır.Araştırmacıların en çok ilgilendiği konulardan biri yazılı etik değerlerleişletmenin işleri ve ilişkileri arasındaki uyumun değerlendirilmesidir. Bu bağlamdayazılı etik kurallarıyla kurumun ilişkileri arasındaki uyumunu ölçmek için hazırlanananket bir kamu kuruluşunun inşaat işleri departmanında uygulanmıştır. Uygulamaesnasında katılımcıların eğitim durumları, yaşları, cinsiyetleri ve çalışma süreleridikkate alınmıştır. Araştırma sonucunda ortaya konan hipotezin kabul edildiğigörülmüştür.
Özet (Çeviri)
Ethic is moral values in all society which occurs from the simplest to the mostcomplex structure. Also business ethic is the ethic rules in which dominates theadministration. All of these rules gather ethic values of person and groups whointerest the management together. Rules, that effect all politics, laws, relationshipsand behaviors were defined by conversation earlier. However nowadays they aredeterminated by written. This fact has increased researchers interest of subject tobusiness ethic.One of the subjects that researchers interest mostly is examinated theaccommodation of administrations missions and relations between written ethicvalues. In this purpose prepared inquiry for which measures the accommodation ofwritten ethic rules between organizations relations was applied to in a publicadministration department which is responsable for construction works. During theapplication of the inquiry it was considered that about education degree, age, sexualand working period of the joiners. At the end of the research thesis it is seen thathypothesis which is dreamn up is accepted.