Türkiye?deki nehir akımları mevsimlik verilerinin parametrik ve non-parametrik yöntemlerle trend analizi
The trend analysis of the rite of river flows in Turkey deperding an seasonal data with parametric and non-parametric approaches
  1. Tez No: 185756
  2. Yazar: AHMET SAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FAİK SEVİMLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Spearman'ın Rho, Mann-Kendall, Seasonal Kendall, parametrik test, parametrik olmayan testler, mevsimsellik
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'deki nehir akımları mevsimlik verilerinin parametrikve non-parametrik yöntemlerle trend analizleri araştırılmıştır.EİEİ tarafından toplanan Türkiye'deki nehir akımları verilerinin mevsimlikdeğerleri kullanılmıştır. Trend analizinin tespiti için parametrik yöntemlerden ZamanSerileri- En Küçük Kareler yöntemi ile non-parametrik yöntemlerden üç farklı trendtesti seçilmiştir. Bunlar Spearman'ın Rho testi, Mann Kendall testi ve SeasonalKendall testidir. Trendlerin lineer eğimleri (birim zamandaki değişim), Sentarafından geliştirilen parametrik olmayan bir metot kullanılarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In thıs study, the trend analysis of the rate of river flows in Turkey deperdingan seasonal data with parametric and non-parametric approaches is beinginvestigated.The seasonal values of the rate of river flows in Turkey abtained by EIEI areused. In order to identify the trend analysis, time series among the parametricapproaches-the smallest sguare approach and three differest trend tests among thenon-parametric approaches are selacted. These tests are the Spearman?s Rho test, theMann-Kendall test and the Seasonal Kendall test. The linear slopes (change per unittime) of trends are calculated by using a non-parametric estimator developed by Sen.Keys Words: Spearman?s Rho, Mann-Kendall, Seasonal Kendall, parametric test,non parametric tests, seasonality.