Ortaöğretimde çoklu zeka kuramının elektrik konularını öğrenme sürecine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of multiple intelligence theory on the learning process at electrical subjects in the secondary education
  1. Tez No: 185757
  2. Yazar: İMRAN ORAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OĞUZ DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Education and Training, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zekâ, Çoklu Zekâ Kuramı, Fizik Eğitimi.i, Intelligence, Multiple-Intelligence Theory, Physics Education.ii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziORTAÖĞRETİMDE ÇOKLU ZEKÂ KURAMININ ELEKTRİK KONULARINIÖĞRENME SÜRECİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASIİmran ORALSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüOrtaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Anabilim DalıDanışmanDoç. Dr. Oğuz DOĞAN2006, 92 SayfaJüriDoç. Dr. Oğuz DOĞANYrd. Doç. Dr. Hatice GÜZELYrd. Doç. Dr. Hakan IŞIKBu çalışmada Ortaöğretimde Çoklu Zekâ Kuramı'nın elektrik konularınıöğrenme sürecine etkisi araştırılmıştır. Çalışmanın amacı; fizik-1 dersi elektrikkonularında, çoklu zekâ kuramına dayalı hazırlanan ders materyallerinin lise 1. sınıföğrencilerinin öğrenme sürecine etkisini incelemektir.Çalışmanın örneklemi, Konya ili merkezindeki Selçuklu Atatürk Lisesi, KaratayLisesi ve Meram Anadolu Liselerinin 1.sınıflarından 84'ü kız, 80'i erkek olmaküzere toplam 164 öğrenciden oluşturulmuştur. Uygulama 2004-2005 öğretim yılının2. döneminde gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak öğretmenlere?Eğitimciler İçin Çoklu Zekâ Alanları Envanteri? ve ?Öğrencilere Yönelik ÇokluZekâ Alanları Gözlem Formu?, öğrencilere de ?Öğrenciler İçin Çoklu Zekâ AlanlarıEnvanteri? ve fizik başarı testi uygulanmıştır.Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS 11.00 (Statistical Package ForSocial Sciences) paket programı kullanılmıştır. Araştırmanın hipotezlerinin testedilmesinde Tukey HSD testi, Standart sapma, Aritmetik ortalama ve Bağımsız T-testi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar, çoklu zekâ kuramına dayalı hazırlanan dersmateryallerinin öğrencilerin öğrenme sürecine etkisinin olduğunu göstermiştir. Buetkinin en fazla M-R, S-D, S-K ve doğacı zekâ gruplarındaki öğrencilerin öğrenmesürecine olumlu bir etkisinin olduğu görülmüştür. Ayrıca, tüm sınıflarda her zekâalanına sahip öğrencilerin bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Post Graduate ThesisINVESTIGATION OF THE EFFECT OF MULTIPLE INTELLIGENCE THEORYON THE LEARNING PROCESS AT ELECTRICAL SUBJECTS IN THESECONDARY EDUCATIONİmran ORALSelcuk UniversityGraduate School of Natural and Applied ScienceDepartment of Science and Mathematics EducationSupervisorAssoc. Prof. Dr. Oğuz DOĞAN2006, 92 PagesJuryAssoc. Prof. Dr. Oğuz DOĞANDr. Hatice GÜZELDr. Hakan IŞIKIn this study the effects of the Multiple-Intelligence Theory on the learningprocess of electrical subjects in the secondary education were investigated. The aimof the study is to research the effect of the course materials based on MultipleIntelligence Theory among the first class students of high-school?s learning processat the electrical subjects of the physics-1 course.The sample of the study was consisted of total 164 students; 84 girls and 80boys from the first year classes of Selçuklu Atatürk, Karatay and Meram Anadolianhigh schools in centre province of Konya. The applications were given in the second-term of 2004-2005 Academic Year. As the data source, ?Multiple IntelligenceInventory for Educators? and ?Multiple Intelligence Observation Form For Students?were applied to the teachers and ?Multiple Intelligence Inventory for Students? andphysic achievement test were applied to the students.The SPSS 11.00 (Statistical Package For Social Sciences) packet programmewas used to evaluate the data. The test of Tukey HSD, Standart Deviation, Mean andIndependent Sample t-test were used for testing the investigation?s hypotheses. Theresults proved that the materials prepared according to Multiple Intelligence Theoryhas an obvious effect on the students? learning process. This effect was particularlyseen on the student groups of the Musical / Rhytmic, Verbal / Linguistic,Interpersonal and Naturalist Intelligence. It was also determined that there were lotsof students having different intelligences in all classes.