Yeni vic-dioksimlerin sentezi ve metal komplekslerinin elde edilmesi
Novel vic-dioximes and some of its metal complexes
- Tez No: 185755
- Danışmanlar: DOÇ.DR. EMİNE ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: vic-dioksim, oksim, Ni(II), Cu(II), Co(II), Cd(II), Zn(II) kompleksleri, vic-dioxime, oxime, Ni(II), Cu(II), Co(II), Cd(II), Zn(II) complexes
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada, literatürde bulunmayan üç adet yeni ligand ve bu ligandların bazı geçişmetalleri ile kompleksleri sentezlendi. Bu ligandlar; anti-4-izopropilanilin glioksim, amphi-4-izopropilanilinglioksim ve anti-4-benzilpiperidinglioksim ligandlarıdır. Çalışmanın birincibasamağında; amphi-klorglioksim ile 4-izopropilanilin'in reaksiyonundan amphi-4-izopropilanilinglioksim, anti-klorglioksim ile 4-izopropilanilin ve 4-benzilpiperidin'inreaksiyonundan anti-4-izopropilanilinglioksim ve anti-4-benzilpiperidinglioksim ligandlarısentezlendi. İkinci basamakta bu ligandların, Ni(II), Cu(II), Co(II), Cd(II), Zn(II) metaliyonlarıyla kompleksleri elde edildi. Sentezlenen ligandların ve komplekslerin yapıları; 1H-NMR, 13C-NMR, IR, elementel analiz, mağnetik süsseptibilite, teknikleriyle aydınlatıldı.
Özet (Çeviri)
In this study three new ligands and their transition metal complexes were synthesized,which were not yet reported in the literature references. This ligands are; amphi-4-isopropylanilineglyoxime, anti-4-isopropylanilineglyoxime and anti-4-benzylpiperidineglyoxime. In the first part of this work, amphi-4-isopropylanilineglyoximewas synthesized by the reaction of amphi-choloroglyoxime with 4-isopropylaniline. anti-4-isopropylanilineglyoxime and anti-4-benzylpiperidineglyoxime were synthesized by thereaction of anti-choloroglyoxime with 4-isoproplylaniline and 4-benzylpiperidine .In thesecond part, their Ni(II), Cu(II), Co(II), Cd(II), Zn(II) complexes were synthesized. Thisligands and their complexes? structures were determined with 1H-NMR, 13C-NMR, IR,elemental analyses, magnetik succeptibiliy.